Γερμανία: Η αστυνομία διαπομπεύει μαθήτρια διότι έκανε ανάρτηση που λέει ότι «η Γερμανία δεν είναι ένας τόπος, αλλά μία πατρίδα»!

750

«Είμαι τρομοκρατημένη», λέει η μητέρα στην εφημερίδα JUNGE FREIHEIT. Και η φωνή της γυναίκας τρέμει από αγανάκτηση: «Αυτό είναι τόσο βίαιο, αν μπορώ να το πω έτσι, σκατά της ΣΤΑΖΙ (Μυστική Υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας), που ποτέ δεν θα το θεωρούσα δυνατό σε όλη μου τη ζωή αυτό που έγινε στην κόρη μου εδώ». Η κόρη της, Μύριαμ, είναι 16 ετών. Είναι μαθήτρια στο Richard-Wossidlo-Gymnasium στο Ρίμπνιτς-Νταμγκάρτεν στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Έχουμε ανωνυμοποιήσει τα πρόσωπα για να τα προστατεύσουμε – το μόνο ερώτημα είναι: από ποιον;

Ανασκόπηση: 27 Φεβρουαρίου. Ενώ η Μίριαμ κάθεται το πρωί στο σχολείο και κάνει μάθημα, ο διευθυντής Γιαν-Ντιρκ Τσίμερμαν σηκώνει το τηλέφωνο. «Γύρω στις 9.45 π.μ., ο διευθυντής ενημέρωσε την αστυνομία για ένα πιθανό ποινικό αδίκημα», εξηγεί στη JF ο Μαρσέλ Όπιτς, εκπρόσωπος Τύπου του αστυνομικού τμήματος του Στράλζουντ. «Σύμφωνα με την αναφορά, υπήρχαν πληροφορίες ότι μια 17χρονη μαθήτρια φέρεται να είχε διαδώσει αντισυνταγματικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα περιπολικό της αστυνομίας εστάλη στο σχολείο για να διερευνήσει το θέμα».

Υπάρχουν τρεις αστυνομικοί σε περιπολία, σύμφωνα με την απάντηση της αστυνομίας. Οδηγούν στο Γυμνάσιο Richard Wossidlo στο Ribnitz-Damgarten. Οι αστυνομικοί καταγράφουν τα γεγονότα, αλλά «μια αρχική υποψία για ποινικό αδίκημα δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου Όπιτς.

Ίδρυμα που πρόσκειται στους σοσιαλδημοκράτες (SPD) πραγματοποιούσε παρουσίαση στο σχολείο
Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία; «Η κόρη μου», λέει η μητέρα, «δημοσίευσε ένα βίντεο με τα Στρουμφάκια στο TikTok πριν από μερικούς μήνες. Λέει ότι τα Στρουμφάκια και η Γερμανία έχουν κάτι κοινό: ‘Τα Στρουμφάκια είναι μπλε (το χρώμα της AfD) και το ίδιο και η Γερμανία’. Αυτό ήταν μάλλον μια αστεία διαφημιστική ανάρτηση του AfD. Και μετά κάποτε έγραψε ότι ‘η Γερμανία δεν είναι ένας τόπος, αλλά μια πατρίδα’».

Μήπως και ο διευθυντής Τσίμερμαν να ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το κυνήγι «ναζί-μαγισσών» μεταξύ των μαθητών του εκείνη την εποχή; Άλλωστε, όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του σχολείου στις 29 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσιάζονταν επί του παρόντος μια έκθεση του προσκείμενου στο SPD Ιδρύματος Friedrich Ebert με θέμα «Ενίσχυση της Δημοκρατίας». «Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου παρουσία εκπροσώπου του Ιδρύματος Friedrich Ebert MV, του δημάρχου της πόλης Ribnitz-Damgarten και εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας», σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος φαίνεται υπερήφανος που δέχτηκε τόσους πολλούς αξιωματούχους.

«Όλοι οι παρευρισκόμενοι υπογράμμισαν ότι ένας όλο και πιο κυρίαρχος δεξιός εξτρεμισμός δυσχεραίνει και την κουλτούρα του διαλόγου στην περιοχή μας και θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τη βασική δημοκρατική τάξη». Φυσικά, ένας Γερμανός εκπαιδευτικός πρέπει να αντιδράσει σε αυτό – και μια κλήση στην αστυνομία είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όταν πρόκειται για την έννοια της πατρίδας και των μπλε στρουμφακίων…

Τρεις αστυνομικοί στην τάξη
Έτσι, οι φύλακες του νόμου παίρνουν το δρόμο για την αίθουσα χημείας, όπου βρισκόταν η Μύριαμ. «Η κόρη μου μου είπε αργότερα ότι οι τρεις αστυνομικοί στάθηκαν ξαφνικά στην αίθουσα και την πήραν στα χέρια τους. Αυτό ήταν που με έκανε τόσο απίστευτα θυμωμένη». Η μητέρα συνέχισε περιγράφοντας πώς η κόρη της συνοδεύτηκε από τους αστυνομικούς. «Σαν να ήταν εγκληματίας. Μέσα από όλο το σχολείο. Υπάρχουν πάνω από 500 μαθητές σε αυτό. Είναι απίστευτο. Και μετά περάσαμε μέσα από όλο το κτίριο του σχολείου μέχρι την αίθουσα προσωπικού».

Μόλις φτάσαμε εκεί, η γραμματέας του σχολείου είναι ακόμα παρούσα. «Και τότε οι αστυνομικοί είπαν στην κόρη μου ότι για τη δική της προστασία οι αστυνομικοί θα ήθελαν να της ζητήσουν να απέχει από τέτοιες αναρτήσεις στο μέλλον. Ήξεραν λοιπόν εκ των προτέρων τι είχε αναρτήσει η κόρη μου, ήξεραν ότι δεν ήταν ποινικό αδίκημα και όμως αυτή η πορεία, αυτές οι απειλές, είναι οι καταστολές της ελευθερίας της έκφρασης».

«Ευτυχώς, η κόρη μου έχει ισχυρό χαρακτήρα»
Η Μίριαμ λέει τα πάντα στη μαμά της στο σπίτι. «Ευτυχώς, η κόρη μου έχει ισχυρό χαρακτήρα. Κάποτε την πλησίασε μια δασκάλα που είναι παντρεμένη με έναν Τούρκο. Είπε ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι η κόρη μου θα ψήφιζε το AfD, που ήθελε ο σύζυγος και τα παιδιά της να επιστρέψουν στην Τουρκία». Η μαμά της Μίριαμ έχει πλέον φτάσει στο όριο του πόνου.

«Τηλεφώνησα στον διευθυντή του σχολείου. Είπα: ‘Κύριε Τσίμερμαν, αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την κόρη μου, μιλήστε πρώτα σε μένα! Ο διευθυντής μου είπε ότι δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό, ότι πρέπει να ενημερώσει αμέσως την αστυνομία».

Ξαφνικά πρόκειται για υποκίνηση μίσους
Η JF ρώτησε την αστυνομία πώς ονομάζεται στην πραγματικότητα μια τέτοια «συζήτηση» μεταξύ αστυνομικών και νέων και για ποιο λόγο κατηγορείται τώρα συγκεκριμένα. «Αφού διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει ποινικό αδίκημα, πραγματοποιήθηκε με τον μαθητή ένα είδος ‘συνομιλίας για την έκθεση σε κίνδυνο’, στην προκειμένη περίπτωση μια συνομιλία που αποσαφηνίζει τον κανόνα σύμφωνα με το άρθρο 13 SOG M-V», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Όπιτς, «προκειμένου τελικά να επισημανθεί επίσης ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα όπως το άρθρο 86α του γερμανικού Ποινικού Κώδικος και άλλα».

Πρέπει να το μεταφράσουμε αυτό: Το «SOG M-V» είναι ο νόμος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Η παράγραφος 13 ορίζει τις γενικές αρμοδιότητες: «Οι ρυθμιστικές αρχές και η αστυνομία λαμβάνουν, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, τα αναγκαία μέτρα κατά την κρίση τους για την αποτροπή κινδύνων για το ευρύ κοινό ή άτομα που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια ή τάξη».

Αστυνομία: Το κορίτσι δεν φταίει
Αλλά για τι κατηγορήθηκε το κορίτσι; «Τελικά για τίποτα», λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Όπιτς, προτού προχωρήσει στο να κατονομάσει δύο κοφτερές λεπίδες του ποινικού δικαίου: «Σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης έπρεπε να διερευνηθούν. Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν ένα πιθανό αδίκημα βάσει του άρθρου 86α ή του άρθρου 130 StGB». Το Άρθρο 86α του ποινικού κώδικα αναφέρεται στην επίδειξη αντισυνταγματικών ή τρομοκρατικών συμβόλων, όπως για παράδειγμα σβάστικες, ο γερμανικός χαιρετισμός, διάφορες ρούνες ή τατουάζ με συνθήματα όπως αίμα και τιμή ή παρόμοια. Η παράγραφος 130 του Ποινικού Κώδικα ποινικοποιεί την εξέγερση, για παράδειγμα την υποκίνηση σε μίσος και βία κατά εθνοτικών ομάδων.

Μένει να δούμε τι σχέση έχουν τα μπλε στρουμφάκια και ο όρος «πατρίδα» με αυτά τα ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, η Μίριαμ δεν έχει καταστήσει τον εαυτό της ποινικά διωκόμενο. Ωστόσο, βρίσκεται τώρα σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της αστυνομίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αστυνομία του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό βοηθό υποθέσεων για την καταγραφή και τεκμηρίωση των υποθέσεων.

Τα υπουργεία κάνουν την πάπια
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Όπιτς επιβεβαίωσε ότι τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων, εισάγονται, ανωνυμοποιούνται μετά από κατάλληλες περιόδους διαγραφής «και στη συνέχεια διαγράφονται – όπως σε αυτή την περίπτωση». Παρεμπιπτόντως, η αστυνομία είναι βέβαιη ότι οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με την κοπέλα χωρίς τους γονείς της ή/και χωρίς νομική συνδρομή.

Τέλος, η αστυνομία εφιστά την προσοχή στην ερωτούσα εφημερίδα στα εξής: «Εάν σκοπεύετε να αναφέρετε τα γεγονότα της υπόθεσης, θα ήθελα να κλείσω επισημαίνοντας την ευάλωτη ηλικία του κοριτσιού και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη σας». Ωστόσο, η ευάλωτη ηλικία του αθώου κοριτσιού δεν φαίνεται να αποτελούσε ιδιαίτερη προτεραιότητα για τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της διαπομπεύσεώς της στο σχολείο.

Ο διευθυντής παραμένει σιωπηλός
Ο JUNGE FREIHEIT έστειλε έναν εκτενή κατάλογο ερωτήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Και τα δύο όργανα παρέπεμψαν στην αστυνομία. Ο Χένινγκ Λίπσκι, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, υποστήριξε: «Δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη για σχολική ψυχολογική υποστήριξη». Παραμένει ασαφές πώς σκοπεύει να το κρίνει αυτό από το γραφείο του. Κάποιοι από τους συμμαθητές της Μίριαμ πιθανόν να το είδαν διαφορετικά. «Στη συνέχεια, μερικοί μαθητές ήρθαν στην κόρη μου και την παρηγόρησαν», λέει η μαμά της Miriam.

Το σχολείο και ο διευθυντής Τσίμερμαν δεν θέλουν επίσης να σχολιάσουν. Γιατί κάλεσε την αστυνομία, Γιατί δεν επικοινώνησε πρώτα με τους γονείς, γιατί το κορίτσι απομακρύνθηκε από την τάξη ενώ τα μαθήματα ήταν σε εξέλιξη. Ούτε στο τηλέφωνο θέλει να πει τίποτα από όλα αυτά – γιατί δεν επιτρέπεται να πει τίποτα. Θα πρέπει να δοθεί πολιτικό παράδειγμα εδώ;

Το AfD φέρνει το θέμα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου
Ο Ενρίκο Σουλτ, εκπρόσωπος για την εκπαιδευτική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου – Δ. Πομερανίας, ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών σχολικής ηλικίας, θα πάρει το περιστατικό ως ευκαιρία για να το συζητήσει στην ολομέλεια του κρατιδιακού κοινοβουλίου.

Δήλωσε στη JF: «Αυτό το σκανδαλώδες περιστατικό αποκαλύπτει ότι τα σχολεία μας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να κατασκοπεύουν τις απόψεις των ανθρώπων. Αν όντως υπήρξε εντολή από το Υπουργείο Παιδείας, αυτό πρέπει να έχει πολιτικές συνέπειες. Στο κάτω-κάτω, ένας διευθυντής θα έπρεπε να σταθεί απέναντι στους μαθητές του και τουλάχιστον να εμπιστευτεί πρώτα τους γονείς τους, αντί να καλεί τρεις αστυνομικούς επειδή λαμβάνει ένα ανώνυμο μήνυμα καταγγελίας για έναν μαθητή».