Για τέταρτη ημέρα καίει η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά

276

Συνεχίζει να μαίνεται για τέταρτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Δαδιά, στον Έβρο με τους πυροσβέστες να δίνουν μια ακόμα μάχη με τις φλόγες τη νύχτα που μας πέρασε.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο iefimerida.gr η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καίγοντας σε πολλές διάσπαρτες εστίες, ορισμένες από τις οποίες εξελίσσονται σε μέτωπα. Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα (2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο). Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς.

Προληπτική εκκένωση του χωριού Δαδιά

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πυρκαγιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χωριό της Δασιάς και μετά από εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος δόθηκε εντολή για εκκένωση. Oι κάτοικοι ενημερώθηκαν με μήνυμα του 112 ότι πρέπει να φύγουν τον οικισμό της Δαδιάς, προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Στο συντονιστικό για τις φωτιές ο Μητσοτάκης

Εντωμεταξύ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το βράδυ του Σαββάτου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΕΣΚΕΔΙΚ αλλά για μια επίσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των φωτιών σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Δαδιά Έβρου θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκια και ο πρωθυπουργός θέλησε πλέον της ενημέρωσης για τα άλλα μέτωπα φωτιάς να έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και για την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η πυρκαγιά καίει ένα πολύ μεγάλης αξίας οικοσύστημα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που φτάνει στη Δαδιά αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.