Γιάννα Αγγελοπούλου: Τα Καλάβρυτα έγιναν σύμβολο της ελευθερίας

793

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έδωσε το παρών στη δοξολογία, που τελέστηκε έξω από τον Καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων.

 

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε έπειτα από τη Μάνη, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, προκειμένου να παραστεί στη δοξολογία, που τελέστηκε έξω από τον Καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων, για την διακοσιοστή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, ενώ παρών ήταν και ο Ευσέβιος Σπανός, Hγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας.

«Σήμερα, δύο αιώνες μετά, τιμούμε την Απελευθέρωση τους από την Οθωμανική κατοχή που σήμανε και τον ξεσηκωμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος». Τιμούμε, όμως, και την πορεία των Καλαβρύτων σε αυτά τα 200 χρόνια ελευθερίας. Πώς, με την διαδρομή τους αυτούς τους δύο αιώνες, έγιναν ένα σύμβολο ελευθερίας και αντοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος διάβασε χαιρετισμό που είχε αποστείλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

O Δήμαρχος Καλαβρύτων δώρισε στην Πρόεδρο της Επιτροπής δύο σημαίες που δημιούργησαν τα Καλάβρυτα για τα 200 χρόνια καθώς και ένα αναμνηστικό μετάλλιο, αντίγραφο ενός εκ των δώδεκα μεταλλίων που εξέδωσε ο Όθωνας το 1836, δύο χρόνια πριν την επίσημη καθιέρωση τη 25ης Μαρτίου ως επίσημης ημέρας του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.

Στη μια πλευρά το μετάλλιο απεικονίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ασκεπή και στην άλλη τον Παλαιών Πατρών Γερμανό με δύο οπλαρχηγούς και το λάβαρο της Επανάστασης. Από τα δώδεκα μετάλλια σήμερα σώζονται μόνον τρία. Το ένα βρίσκεται στην Αγία Λαύρα, το άλλο στο Νομισματοκοπείο και το τρίτο στην Εθνική Τράπεζα.

Σε αυτή την περίσταση η κυρία Αγγελοπούλου, δεν φόρεσε κάποιο παραδοσιακό ένδυμα, αλλά ούτε άφησε την ευκαιρία να προβάλει έναν ακόμα Ελληνα σχεδιαστή να πάει χαμένη. Τύλιξε την τσάντα της με ένα επετειακό φουλάρι, το οποίο της δώρισε ο Μάριος Κρητικός της εταιρίας Thalassa Collection.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, και δημιουργεί γραβάτες, μαντήλια και φουλάρια από κασμίρι, μετάξι και μαλλί, εμπνεόμενη από την ελληνική και τη μεσογειακή παράδοση, φέτος και από τη δισεκατοντηρίδα. Προσφάτως, εμφανίστηκε με γραβάτα της εταιρείας ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.