Γιατί πήγε και τι είδε τελικά ο Τόσκας στο Πέραμα;

245

Της Ελένης Κριτσιδήμα

Ανακεφαλαιώνοντας, την περασμένη Πέμπτη 15/3 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας μετέβη στο Δημαρχείο Περάματος και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης.

Στη συζήτηση μίας ώρας συμμετείχαν κληρικοί και ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Στο meaculpa.gr αναφερθήκαμε σε μυστική συνάντηση -κι έτσι είναι- αφού δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και ουδείς πέρα από τους συμμετέχοντες γνώριζε γι’ αυτήν, παρότι ήταν προγραμματισμένη. 

Αφού έληξε η συνάντηση, ο Υπουργός μετέβη στην περιοχή του Σχιστού συνοδεία του Δημάρχου Περάματος και των κληρικών. Το γράψαμε και αυτό, ακριβώς τη στιγμή που αναχωρούσε για το σημείο.

Κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ και διασταυρώνοντας όσα εκμυστηρεύτηκαν  οι πηγές δημοσιεύσαμε πως συζήτησαν για ενδεχόμενη επέκταση hotspot.

Στη συνέχεια, όπως οφείλαμε στους αναγνώστες μας, επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να μάθουμε γιατί δεν ακολούθησε Δελτίο Τύπου αλλά και το τι ειπώθηκε στη συνάντηση βάσει χαρτοφυλακίου.

To Γραφείο Τύπου όμως δεν γνώριζε, δεν είδε, δεν άκουσε για το Hotspot. Μπορεί και να συζήτησαν αλλά να μην υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο, μπορεί και να μην συζήτησαν, γι’ αυτό δεν υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο. Για την επίσκεψη στο Σχιστό λάβαμε και πάλι τις ίδιες απαντήσεις. Πιθανόν να επισκέφθηκε το hotspot αφού βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τη Μονή και το παζάρι, αλλά από την άλλη δε γνωρίζουμε.  

Λίγα λεπτά αφού δημοσιεύσαμε τις «άκρως κατατοπιστικές, επίσημες απαντήσεις» του υπουργείου,  ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Περάματος. Για την ακρίβεια, 22 ώρες μετά τη συνάντηση.

Στην ανακοίνωση διαβάσαμε μεταξύ άλλων πως συζητήθηκε  «η λειτουργία της υπαίθριας αγοράς του Σχιστού Περάματος (παζάρι), τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και οικονομικής παραβατικότητας. Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πρόσβαση στη Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων με εκπροσώπους της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή τις Κυριακές, κατά το διάστημα λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς.»

Σε αυτό το σημείο, να ανοίξουμε μία παρένθεση για να κάνουμε ξεκάθαρο πως Μονή, παζάρι και hotspot βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. To hotspot και η Μονή χωρίζονται από τον δρόμο του παζαριού.  Γεωγραφικά, το σημείο υπάγεται στο Δήμο Περάματος. Ωστόσο ορισμένα τμήματα της περιοχής ανήκουν στον Στρατό και άλλα στην Εκκλησία. Το δε hotspot είναι ανοιχτού τύπου (που σημαίνει πως οι διαμένοντες εκεί μπαίνουν, βγαίνουν ελεύθερα) και φυλάσσεται από την ΕΛ.ΑΣ. (Να που κολλάει ο κ.Τόσκας).  Κι όπως είναι ήδη γνωστό, η περιοχή έχει γίνει τόπος ανομίας. Το μαρτυρούν οι ίδιοι οι κάτοικοι Περάματος.

Επίσης, το συγκεκριμένο hotspot δημιουργήθηκε ως κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης και μάλιστα για μόλις 72 ώρες. Όμως σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα συμφόρησης.

Ας επανέλθουμε τώρα στα γεγονότα, με τη σειρά που έλαβαν χώρα.
Λίγη ώρα με την ανακοίνωση του Δημάρχου επικοινώνησα μαζί του να τον ρωτήσω -πρώτα απ’ όλα- αν διαψεύδει το ρεπορτάζ. Δηλαδή,  αν συζητήθηκε ή όχι η επέκταση του hotspot. Η απάντησή του ήταν πως ο,τι συζητήθηκε έχει γραφτεί στην ανακοίνωση κι έσπευσε να χαρακτηρίσει ψεύτες και συκοφάντες όσους μίλησαν για επέκταση hotspot.  

Το ίδιο βράδυ, δέχτηκα εισερχόμενη κλήση από τον δημοσιογράφο του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου, που  είχα μιλήσει την ίδια μέρα και μου είχε δώσει πρόθυμα όλες τις απαντήσεις… Ήθελε να μου διαμηνύσει πως δε γνώριζε ότι θα δημοσιεύονταν όσα μου είχε πει ( κι ας του είχα ξεκαθαρίσει καλώντας τον ποια είμαι, την ιδιότητά μου, από ποιο μέσο καλώ και για ποιον λόγο).

Σε αυτό το σημείο, επιβάλλεται να ανοίξουμε ακόμα μία παρένθεση (για να κατανοήσουν οι αναγνώστες μας καλύτερα το βάθος της συνάντησης).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  όχι μόνο είναι ο αρμόδιος για τη φύλαξη του συγκεκριμένου hotspot  αλλά δείχνει και να έχει έντονο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των hot spots γενικότερα.

Επίσης, είναι ο πλέον ενημερωμένος υπουργός σχετικά με το (λαθρο)μεταναστευτικό, αφού το παρακολουθεί και το διαχειρίζεται με δηλώσεις από το 2015 (όταν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στιβάζονταν στον Ελληνικό)

Μάλιστα, ήταν εκείνος που -κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας-  συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Επανερχόμαστε στο ρεπορτάζ.

Μετά την διάψευση του Δημάρχου, αρχίσαμε να ψάχνουμε πιο διεξοδικά, πιο επίμονα. Δεν γινόταν να είναι λάθος οι πληροφορίες. Να είπαν ψέματα οι πηγές και συκοφαντίες όσοι τις επιβεβαίωσαν.

Κι όμως! Είχε δίκαιο ο Δήμαρχος. Δεν συζητήθηκε αν θα επεκταθεί το Hotspot Σχιστού.

Οφείλουμε να πούμε σ’ αυτό το σημείο, πως η επέκτασή δεν τον αφορά κιόλας! Η περιοχή δεν του ανήκει διοικητικά για να έχει λόγο. Τον λόγο  έχουν η Εκκλησία, ο Στρατός και η Κυβέρνηση. Εκείνος όμως θα λογοδοτήσει στους κατοίκους γιατί επέτρεψε να πραγματοποιηθεί… Αν πραγματοποιηθεί.

Στο κάτω – κάτω το αν θα επεκταθεί είναι ένα ερώτημα μ’ εύκολη απάντηση.

Το δύσκολο ερώτημα (θα) ήταν προς τα πού θα γίνει η επέκταση (άραγε);

Ένα σημείο θα μπορούσε να ήταν η παλιά μάντρα , ακριβώς δίπλα από το hotspot, που χρησιμοποιείται για την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τις Κυριακές στο παζάρι ( Να λοιπόν που έρχεται να δέσει και η αναφορά στο παζάρι, στην ανακοίνωση του Δημάρχου).

Πρόκειται για ήδη οριοθετημένο σημείο, σε απόσταση αναπνοής από το υπάρχον hotspot. Όμως δεν προσφέρεται ως ιδανική λύση, αφού είναι πολύ μικρή η έκταση. Εδώ μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως προαναφέρθηκε Μονή και hotspot χωρίζονται από έναν δρόμο. Η Μονή βρίσκεται επάνω σε βουνό, όπου υπάρχει επίσης το Πάρκο Σχιστού και ιδιοκτησιακά ανήκει στην Ιερά Σύνοδο. Με δικαστική απόφαση όμως η διαχείριση του Πάρκου πέρασε στον ΕΣΔΝΑ με ενοίκιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Πίσω ακριβώς από το πάρκο και τη Μονή βρίσκονται η βάση και οι αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Άλλο σημείο λοιπόν θα μπορούσε να είναι οι χώροι στάθμευσης  στους πρόποδες του βουνού για τους επισκέπτες της Μονής και του Πάρκου Σχιστού. Ωστόσο, η Εκκλησία θα μπορούσε να εγείρει αντιδράσεις για ευνόητους λόγους και να το απορρίψει, αφού της ανήκει η έκταση. Από την ώρα που ξέσπασε η (λαθρο)μεταναστευτική κρίση συνεχώς παραχωρεί εκτάσεις, διαμερίσματα, σπίτια που δεν ξαναπαίρνει ποτέ πίσω. Από την άλλη, δεν είναι και ο,τι καλύτερο να μεταφέρει το πρόβλημα που υπάρχει έξω από την πόρτα της μέσα από αυτήν.

Το τρίτο ιδανικό σημείο που θα έλυνε τα χέρια της κυβέρνησης είναι το ίδιο το βουνό. Η «Χωράφα» όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι Περάματος. Άπλετη έκταση και σχετικά κοντά στο υπάρχον hotpost. Η Εκκλησία ίσως να έμπαινε στην διαδικασία να το συζητήσει. Εδώ όμως μπαίνει στο παιχνίδι και το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι δυνατόν να επιτρέψει τη δημιουργία hotspot ακριβώς πάνω από τη βάση του Ναυστάθμου και τις αποθήκες του; Αν το σκάσει ένας; Πώς θα καταφέρουν να τον πιάσουν μέσα στο αχανές άλσος; Κι αν αυτός ο ένας είναι κατάσκοπος; Δε νομίζω πως το Πολεμικό Ναυτικό θα το διακινδύνευε, χωρίς να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Σε αυτό το σενάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος να το εγκρίνει η πολιτική ηγεσία, δηλαδή ο Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος άνθρωπος που ενέκρινε και τη δημιουργία του υπάρχοντος hotspot στο στρατόπεδο «Στεφανάκη», πριν δύο χρόνια.

Ο Πάνος Καμμένος όμως αυτή την περίοδο έχει αποτραβηχτεί, κάνοντας τσαλιμάκια στον εταίρο του Αλέξη Τσιπρα…

Όπως αντιλαμβάνεστε, μεταβαίνοντας στο Σχιστό, ο Ν. Τόσκας είχε τη δυνατότητα να δει και τρία σημεία. Άξιο αναφοράς είναι πως (σύμφωνα με τη φωτογραφία που ανήρτησε ο Δήμαρχος Περάματος στο προφίλ του)  φτάνοντας στο Σχιστό ο Δήμαρχος Περάματος με τον Υπουργό και τους κληρικούς, πάρκαραν τ’ αυτοκίνητα και βγήκαν ακριβώς στην είσοδο του hotspot. Ούτε στη Μονή, ούτε στο δρόμο του παζαριού.