Γιατί το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” ακυρώνει χειρουργεία – “Καμπανάκι” από την ΕΙΝΑΠ

258

Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ: Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας…

Απίστευτα πράγματα λαμβάνουν χώρα στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το «Αγία Σοφία», καθώς η υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές έχει οδηγήσει τη διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας σε αποφάσεις που εγείρουν ιατρικά, ηθικά, αλλά και νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, για να αποσυμφορηθούν οι λίστες των χειρουργείων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 7.700 περιστατικά, χειρουργεία παιδιών μεταφέρονται άρον άρον και κάτω από αδιευκρίνιστες διαδικασίες στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου ενημερώθηκαν το Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει προηγηθεί όποια συζήτηση ή ενημέρωση με τα αρμόδια όργανα των γιατρών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οργή στους γιατρούς, οι οποίοι καταγγέλλουν πως από κοινού το Υπουργείο Υγείας και η «γαλάζια» διοίκηση του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως «αριθμούς», αδιαφορώντας για την ουσία των ιατρικών πράξεων αλλά και των δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Θέμα εμπιστοσύνης
«Ο γονιός επιλέγει το παιδί του να χειρουργηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και από συγκεκριμένο γιατρό γιατί σε αυτόν έχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί ξαφνικά και από το πουθενά να έρχεται ένα νοσοκομείο και να λέει στους γονείς να πάρουν το παιδί τους και να χειρουργηθούν σε άλλο νοσοκομείο και από άλλον γιατρό», μας είπε χειρουργός του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Οπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, όταν τέθηκε το ερώτημα πώς θα επιλεχθούν οι ασθενείς που θα μεταφερθούν στο «Ελενα Βενιζέλου», ο διοικητής του νοσοκομείου δεν είχε απάντηση και αρκέστηκε σε μια χειρονομία που δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα στους γιατρούς παρά έλυσε απορίες.

Αυτό άλλωστε επεσήμανε στη χθεσινή του επιστολή το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). «Τα περιστατικά της λίστας χειρουργείου δεν είναι αριθμοί. Είναι ασθενείς, και στην προκειμένη περίπτωση παιδιά, που παρακολουθούνται σε τακτική βάση στο νοσοκομείο από τους θεράποντες γιατρούς που γνωρίζουν αναλυτικά τα προβλήματά τους», σημειώνεται από την ΕΙΝΑΠ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει τραγική, καθώς οι προσλήψεις αναισθησιολόγων ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι δύο αναισθησιολόγοι που έχουν έρθει με απόσπαση είναι μια ανάσα που όμως δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΙΝΑΠ εστίασε και σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, αυτό της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών. «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση των νέων γιατρών έχει υποβιβαστεί λόγω της πανδημίας, καθώς και με τις αλλαγές στο πρόγραμμα της ειδικότητας και την κατάργηση του ξεχωριστού χρόνου άσκησης στη Γενική Χειρουργική», σημειώνεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ.