Γκότλαντ: Το νησί της Βαλτικής που έχει βάλει στο μάτι ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Αρχηγό των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων

170

Φινλανδία και Εσθονία αντέδρασαν ήδη στα σχέδια της Ρωσίας να αλλάξει μονομερώς τα σύνορα στην Βαλτική Θάλασσα, ενώ η Σουηδία «αποκάλυψε» ποιός είναι ο σκοπός της Μόσχας: το νησί Γκότλαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιδιώκει την κυριαρχία στη Βαλτική Θάλασσα και έχει στραμμένο το βλέμμα του στο σουηδικό νησί Γκότλαντ, δήλωσε ο Μίκαελ Μπίντεν, ο ανώτατος διοικητής των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND που δημοσιεύτηκε σήμερα 22 Μαΐου 2024.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν έχει και τα δύο μάτια στραμμένα στο Γκότλαντ. Στόχος του Πούτιν είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας. Και όποιος ελέγχει το Γκότλαντ, ελέγχει την Βαλτική Θάλασσα» είπε ο Μπίντεν.

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία έχει ενισχύσει το Γκότλαντ με μόνιμα στρατεύματα και πρόσθετες δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν προσωρινά εάν το επίπεδο κινδύνου κλιμακωθεί.

Μια μέρα νωρίτερα, η Ρωσία αποκάλυψε τα σχέδιά της για μονομερή αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με διάταγμα που εκπόνησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Γκότλαντ, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, βρίσκεται περίπου 330 χιλιόμετρα βόρεια του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ, έδρας του Αρχηγείου του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.

Εάν η Ρωσία καταλάβει τον έλεγχο του νησιού, θα μπορούσε να απειλήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από τη θάλασσα, σύμφωνα με τον Μπίντεν.

Γκότλαντ

«Αυτό θα σήμαινε το τέλος της ειρήνης και της σταθερότητας στις Σκανδιναβικές και Βαλτικές περιοχές», λέει ο Σουηδός στρατιωτικός αρχηγός. «Η Βαλτική Θάλασσα δεν πρέπει να μετατραπεί σε παιδική χαρά του Πούτιν από την οποία εκφοβίζει τα μέλη του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ στις 7 Μαρτίου, σχεδόν δύο χρόνια αφότου υπέβαλε σχετική αίτηση στη συμμαχία ως άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας μια περίοδο 200 ετών επίσημης στρατιωτικής ουδετερότητας.

Πηγή: Με πληροφορίες από NextaTV, kyivindependent

Πηγή: OnAlert.GR