Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου τους εκτιμά ότι θα επιστραφούν πριν τις εκλογές του 2023

231

Ένας Βρετανός επιστήμονας επιχειρεί να δώσει λύση στη μακρά διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τον επαναπατρισμό τον Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο λόγος για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη των Αθηνών διαμηνύοντας στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδα τους και να τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα αντίγραφα.

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλούμενος επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζει την εκτίμηση πως τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023!
Το πρώτο αντίγραφο γλυπτού του Παρθενώνα που δημιούργησε ο Ρότζερ Μάικλ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα,  που δημιουργήθηκε από πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο υλικό δηλαδή που είχε χρησιμοποιήσει και ο Φειδίας κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Με τη βοήθεια ενός ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, ο βάρος ενός τόνου μαρμάρινος όγκος σμιλεύτηκε ακριβώς πάνω στα πρότυπα του αυθεντικού εκθέματος το οποίο σαρώθηκε κρυφά, από ειδικές κάμερες, προκειμένου να αποδοθούν οι διαστάσεις και οι λεπτομέρειες με απόλυτη ακρίβεια.

Εκτός από το κεφάλι του αλόγου που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, η ομάδα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει για την δημιουργία ενός ακόμη πιστού αντιγράφου μιας μετόπης του Παρθενώνα που αναπαριστά την μονομαχία Κενταύρου με Λαπίθη, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχει δυνατότητα να κατασκευάσει αντίγραφα όλων των ελληνικών γλυπτών που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος

Οι διαπραγματεύσεις

Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους «Times» πως συνομίλησε, πρόσφατα, με τον νέο Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με το ενδεχόμενο της έκθεσης των αντιγράφων στους χώρους του μουσείου, και εκείνος δεν το απέκλεισε. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. η επίσημη στάση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αρνητική απέναντι στον επαναπατρισμό των Γλυπτών αν και προσφάτως εκφράστηκε η διάθεση για την εξεύρεση «μιας συμφωνίας όπου και οι δύο χώρες θα μπορούν να διηγούνται ιστορίες τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο».

Για τον Ρότζερ Μάικλ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ηθικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί: «Όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: «Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω» δήλωσε με νόημα ο ίδιος προσθέτοντας: «Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».