Η Άγκελα Μέρκελ αποσύρεται σταδιακά

166

Την πρόθεσή της ανακοίνωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος της. Παράλληλα όμως διευκρίνισε ότι σκοπεύει να διατηρήσει το αξίωμα της καγκελαρίου ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι με το τέλος της θητείας της ως καγκελάριος θα αποχωρήσει και από την πολιτική. Στις επόμενες εκλογές, το 2021, δεν πρόκειται να είναι υποψήφια βουλευτής, ούτε έχει την πρόθεση να αναλάβει μελλοντικά κάποιο πολιτικό αξίωμα στην ΕΕ.

Οι δελφίνοι

Όπως διαβεβαίωσε, την απόφαση της την είχε πάρει ήδη το καλοκαίρι και δεν σχετίζεται μόνο με τις μεγάλες εκλογικές ήττες των Χριστιανοκοινωνιστών πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία και των Χριστιανοδημοκρατών χθες στο κρατίδιο της Έσης. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο αδερφών κομμάτων, η αποτυχία σύστασης κυβέρνησης συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους, οι χρονοβόρες προσπάθειες για τη σύσταση του μεγάλου συνασπισμού αλλά και η αρνητική εικόνα του μεγάλου συνασπισμού την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στο αξίωμα της καγκελαρίου. Βέβαια, η ίδια εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι τα αξιώματα του προέδρου του κόμματος και της καγκελάριου θα πρέπει ασκούνται από το ίδιο άτομο. Και οπωσδήποτε είναι ένα "τόλμημα" να διαχωριστούν αυτά τα αξιώματα. Εξετάζοντας όμως τα υπέρ και τα κατά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να το τολμήσει.

Για το κόμμα της ανοίγει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η ευκαιρία να προετοιμαστεί με μια νέα ηγετική ομάδα για την εποχή που η ίδια δεν θα ασκεί κάποιο αξίωμα. Στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι δύο μέλη του προεδρείου του κόμματος ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους. Υποψήφια θα είναι η ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που θεωρείται άτομο του στενού περιβάλλοντος της κ. Μέρκελ, και ο εσωκομματικός της αντίπαλος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν που εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο στο συνέδριο της CDU στις αρχές Δεκεμβρίου να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

Πηγή DW