Η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την παραγωγική της βάση στην Ινδονησία

367

Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo, ο CEO της Apple Tim Cook, τόνισε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδονησίας. «Μιλήσαμε για την επιθυμία του προέδρου να δει την παραγωγή στη χώρα και είναι κάτι που θα προσέξουμε», είπε αργότερα ο Cook στους δημοσιογράφους.

Η Ινδονησία επιδιώκει ενεργά να προσελκύσει ξένη μεταποίηση για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη, με τον πρόεδρο Widodo να πιέζει να γίνει ένας νέος κόμβος για τις διεθνείς επιχειρήσεις. Αυτό προσφέρει νέα ανοίγματα για την Apple καθώς ακολουθεί τη στρατηγική της να μειώσει την εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή, η οποία λειτουργεί κυρίως από τον συνεργάτη συναρμολόγησης Foxconn.

Η Apple επιδιώκει να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της ενόψει των γεωπολιτικών εντάσεων, της οικονομικής επιβράδυνσης και άλλων κινδύνων, όπως προβλήματα στην παραγωγή που προκαλούνται από τα lockdown στην Κίνα για τον COVID. Με τις βάρδιες παραγωγής να έχουν ήδη ανοίξει στο Βιετνάμ και την Ινδία, η Apple διερευνά περαιτέρω επέκταση στη Νοτιοανατολική Ασία.

“Νομίζω ότι η επενδυτική ικανότητα στην Ινδονησία είναι ατελείωτη. Υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη για επενδύσεις. Πιστεύουμε στη χώρα”, πρόσθεσε ο Cook.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του Cook στο Βιετνάμ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Pham Minh Chinh. Στο Ανόι, ο Cook περιέγραψε σχέδια για εμβάθυνση της επένδυσης της Apple και αύξηση των δαπανών με τοπικούς προμηθευτές, ενισχύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.