Η διαδικασία μομφής του Μακρόν πέρασε το πρώτο βήμα

133
epa11600761 French President Emmanuel Macron attends a ceremony commemorating the 80th anniversary of the liberation of the port city of Le Havre, France, 12 September 2024. EPA-EFE/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT

Η πρόταση για την παραπομπή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρασε ένα βασικό εμπόδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κερδίζοντας την έγκριση του εκτελεστικού της γραφείου.

Το προεδρείο, η 21μελής διακομματική ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης, αποφάνθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι η πρόταση μομφής είναι παραδεκτή.

Το σκληρά αριστερό κόμμα La France Insoumise εισήγαγε την πρόταση μομφής ως αποτέλεσμα της απόφασης του Μακρόν, στις 26 Αυγούστου, να αρνηθεί να διορίσει τον υποψήφιο της αριστερής συμμαχίας Nouveau Front Populaire ως πρωθυπουργό.

«Εγκρίνεται η διαβίβαση της πρότασης μομφής κατά του Μακρόν», ανακοίνωσε ο ηγέτης του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν στο X.

Η υπερπήδηση αυτού του εμποδίου σήμαινε ότι η προσπάθεια απομάκρυνσης του Μακρόν προχώρησε περισσότερο από την προσπάθεια των συντηρητικών βουλευτών των Les Républicains το 2016 να τερματίσουν τη θητεία του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Εκείνη η προσπάθεια ηττήθηκε στο προεδρείο.

Ο Μελανσόν κάλεσε επίσης σε πορείες στους δρόμους για την υποστήριξη της παραπομπής του Macron. «Όπου υπάρχει βούληση, εκεί θα πρέπει να γίνει και η εκλογική αναμέτρηση με τον Μακρόν. Υπάρχει τρόπος. Και στις 21 Σεπτεμβρίου, διαδηλώστε μαζί με τους νέους για την παραπομπή του Μακρόν».

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 68 του γαλλικού Συντάγματος, η πρόταση μομφής μεταφέρεται στη συνέχεια στην Επιτροπή Νομικών της Συνέλευσης για την έγκρισή της.

Εάν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η Εθνοσυνέλευση πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει την πρόταση μομφής με πλειοψηφία δύο τρίτων εντός δεκαπέντε ημερών.

Ούτε το LFI ούτε ολόκληρη η αριστερή συμμαχία θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτόν τον αριθμό ψήφων από μόνοι τους. Έτσι, θα χρειάζονταν την υποστήριξη άλλων κομμάτων -ιδανικά, για τους υποστηρικτές της πρότασης, του δεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Η Μαρίν Λεπέν, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Μακρόν είναι εξαιρετικά απίθανο να παραπεμφθεί σε δίκη.

«Σε μια προσπάθεια να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τους πολλαπλούς συμβιβασμούς της με τον Μακρόν, η άκρα αριστερά υπερασπίζεται μια διαδικασία παραπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει, δεδομένων των διαιρέσεων στην αριστερά», δήλωσε η ίδια στο X.

«Αυτός ο ελιγμός καπνού δεν θα κάνει τους Γάλλους να ξεχάσουν ότι το LFI ήρθε σε βοήθεια του Μακρόν το 2017, και το έκανε ξανά το 2022 πριν διαπραγματευτεί εκλογικές συμφωνίες για να αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2024 για να σώσει τις έδρες του», πρόσθεσε.

Παρά τις διαφορές τους, η Αριστερά κατάφερε να ενωθεί στην ψηφοφορία στο εκτελεστικό γραφείο της Εθνοσυνέλευσης. Οι 12 αριστεροί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, εξασφαλίζοντας πλειοψηφία στην επιτροπή των 21 βουλευτών.

Έμενε να φανεί αν αυτή η φαινομενική ενότητα θα μπορούσε να διατηρηθεί.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ ήταν επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «αυτή η διαδικασία, η οποία απαιτεί τα 2/3 των ψήφων και στις δύο συνελεύσεις, δεν θα πετύχει, όλοι το γνωρίζουν αυτό».

Μια αποτυχημένη προσπάθεια καθαίρεσης θα ωφελούσε μόνο τον Μακρόν, υποστήριξε ο Φορέ.

«Στο τέλος, αυτή η απόρριψη θα προσφέρει στον πρόεδρο μια εκ νέου νομιμοποίηση που δεν του αξίζει», πρόσθεσε.

Η La France Insoumise ήλπιζε ότι η δημόσια πίεση θα βοηθούσε στη διατήρηση της ενότητας της Αριστεράς και θα μετέθετε την ευθύνη για την παραπομπή ενός «αντιλαϊκού» Μακρόν στον δεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έχει φθάσει σε χαμηλό ρεκόρ, με μόλις το 18% των Γάλλων πολιτών να εκφράζουν υποστήριξη ή θετική γνώμη για τον πρόεδρο.