Η Γερουσία της Ταϊλάνδης πέρασε νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων

188

Η Γερουσία της Ταϊλάνδης πέρασε νομοσχέδιο που παρέχει ίσα δικαιώματα γάμου στα LGBTQ άτομα, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος εντός 120 ημερών από την υπογραφή του βασιλιά και τη δημοσίευσή του στη Βασιλική Εφημερίδα.

 

Η νομοθεσία αναμένεται να ξεκλειδώσει τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια της χώρας, όπως η υιοθεσία ή η δυνατότητα λήψης αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης για λογαριασμό των συντρόφων τους, δήλωσαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο κόσμος χάρηκε στους δρόμους της Μπανγκόκ και άλλων πόλεων της Ταϊλάνδης την Τρίτη αφού η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που βάζει την Ταϊλάνδη στο κατώφλι να γίνει το πρώτο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων.

Καθώς τα δύο σώματα του ταϊλανδικού νομοθέτη έχουν πλέον υιοθετήσει νομοθεσία που παρέχει ίσα δικαιώματα γάμου στα LGBTQ άτομα, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος εντός 120 ημερών από την υπογραφή του βασιλιά και τη δημοσίευσή του στη Βασιλική Εφημερίδα.

Η νομοθεσία αναμένεται να ξεκλειδώσει τα νόμιμα δικαιώματα που είχαν προηγουμένως αρνηθεί τα ομόφυλα ζευγάρια της Ταϊλάνδης και τα μη παραδοσιακά ζευγάρια, όπως η υιοθεσία ή η δυνατότητα λήψης αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης για λογαριασμό των συντρόφων τους, δήλωσαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών που συμμετείχαν στη σύνοδο ψήφισαν υπέρ της ψήφισής του. Περίπου 100 από τη Γερουσία των 250 μελών δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία. Από τους 152 ψηφοφόρους, 130 ψήφισαν υπέρ, τέσσερις απέρριψαν και 18 απείχαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Σινγκσούκ Σινγκπράι, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της Τρίτης (18/6).

Η σκηνή έξω από το Κυβερνητικό Μέγαρο στην Μπανγκόκ γέμισε με χρώματα του ουράνιου τόξου της σημαίας, καθώς μέλη και υποςτηριξτες της LGBTQ κοινότητας συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή ορόσημο.

«Ως ένα άτομο LGBTQ που είναι ερωτευμένο και θέλει να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα, ελπίζαμε εδώ και καιρό ότι θα είχαμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, όπως τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που μπορούν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες», δήλωσε η Ann “Waaddao” Chumaporn, διοργανωτής και εκπρόσωπος της κοινότητας, είπε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Γερουσίας της Τρίτης για το νομοσχέδιο.

 

Το νομοσχέδιο προτείνει την αντικατάσταση όρων όπως «σύζυγος» και «σύζυγος» με «σύζυγος» στο άρθρο 1448 του Αστικού και Εμπορικού Κώδικα της Ταϊλάνδης.

«Ελπίζουμε ότι οι αλλαγές στην Ταϊλάνδη θα πυροδοτήσουν μια σπίθα για άλλες χώρες της Ασίας. Παρόλο που αυτός ο νόμος δεν είναι 100% τέλειος, από την οπτική γωνία ενός διεθνούς οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης πιο ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα», είπε ο Mookdapa Yangyuenpradorn, συνεργάτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία στο Fortify Rights, δήλωσε στο BenarNews, θυγατρικό μέσο του Radio Free Asia.

Εάν και όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η Ταϊλάνδη θα ενταχθεί στην Ταϊβάν και το Νεπάλ ως οι μόνες χώρες στην Ασία που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο.

 

Στην Ταϊλάνδη, μια πολιτικά συντηρητική χώρα με βουδιστική πλειοψηφία, η νομοθεσία για τους γάμους ομοφύλων έχει δημιουργηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ένα προηγούμενο νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων, που εισήχθη από βουλευτές της αντιπολίτευσης από το προοδευτικό «Move Forward», έφτασε στη δεύτερη ανάγνωσή του τον Νοέμβριο του 2022, αλλά δεν προχώρησε πέρα ​​από αυτό λόγω μιας σειράς νομοθετικών καθυστερήσεων, όταν το Κοινοβούλιο διαλύθηκε τον Μάρτιο του 2023 πριν από τις γενικές εκλογές δύο μήνες αργότερα.

Φέτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το τρέχον νομοσχέδιο, με 400 από τους 415 παρόντες νομοθέτες να το εγκρίνουν στην τελική του ανάγνωση τον Μάρτιο.

Ο Πρωθυπουργός Srettha Thavisin, ο οποίος είναι υποστηρικτής της ισότητας του γάμου, έχει πει ότι η κυβέρνησή του εργάζεται ώστε η Μπανγκόκ να φιλοξενήσει το World Pride 2028.

«Έχουμε αγωνιστεί πολύ καιρό γιατί πιστεύουμε σε όλα τα ίσα δικαιώματα», έγραψε ο Srettha στον λογαριασμό του στο X μετά την ψηφοφορία.

«Σήμερα είναι η μέρα μας. Γιορτάζουμε για «διαφορετική» αγάπη. Η αγάπη είναι όμορφη και δυνατή».

 

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία της Τρίτης, ο Plaifah Kyoka Shodladd, ένας 18χρονος που προσδιορίζεται ως μη δυαδικός, πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν τη νομοθεσία, αποκαλώντας τη «δύναμη ελπίδας» που θα βοηθήσει την Ταϊλάνδη να γίνει πιο αποδεκτή της διαφορετικότητας , ανέφερε το Associated Press.

«Σήμερα, η αγάπη υπερισχύει της προκατάληψης», είπε ο Plaifah.