Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο στο 50%

228

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/5) ότι θα διατηρήσει το επιτόκιό της αμετάβλητο στο 50%, το οποίο είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο αμετάβλητο, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού κατέγραψε περιορισμένη πτώση τον Απρίλιο, ενώ οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν τον Απρίλιο, περιορίζοντας τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

«Εκτός από το υψηλό επίπεδο και τη σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αυστηρή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος των προβλέψεων, ανέφερε.

Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της από 45% σε 50% για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των τιμών και το διατήρησε έκτοτε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 69,8% τον Απρίλιο, ο υψηλότερος σε ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, ο ρυθμός αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα του έτους πριν υποχωρήσει.