Η Κίνα αγκαλιάζει την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης

302

Φορώντας μια ροζ φουρκέτα, λευκό μπλουζάκι και ροζ σορτς, ένα «κορίτσι» που φαίνεται τριών ή τεσσάρων ετών έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στην έκθεση του συνεχιζόμενου φόρουμ Zhongguancun 2024 στο Πεκίνο.

Το «κορίτσι», που ονομάζεται Tong Tong, ή Little Girl στα αγγλικά, είναι ένα προηγμένο avatar εικονικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται στην τεχνητή γενική νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Zhu Songchun, διευθυντή του Ινστιτούτου Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου, τον προγραμματιστή του προϊόν.

Σε μια επίδειξη βίντεο, αφού προγραμματίστηκε να προτιμά τα πράγματα τακτοποιημένα, η Tong Tong πήρε ανεξάρτητα μια πετσέτα για να σκουπίσει το χυμένο γάλα όταν το παρατήρησε στο τραπέζι — η συμπεριφορά προήλθε από την αυτόνομη απόφασή της που ελήφθη με βάση έναν οδηγό αξίας , αντί για ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα.

«Σε αντίθεση με τη συμβατική τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να κατανοήσει τα λόγια σας, να ερμηνεύσει τις προθέσεις σας και να προσφέρει προληπτικά βοήθεια», είπε ο Zu, προσθέτοντας ότι η Tong Tong αναμένεται να εφαρμοστεί σε διάφορα σενάρια και να ενδυναμώσει βιομηχανίες που καλύπτουν έξι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων περιστατικών, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και τομείς της υγείας.

Διαθέτοντας άφθονες καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η Tong Tong, η Κίνα έχει δει τη βιομηχανία της AI στη γρήγορη λωρίδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής, η συνολική κλίμακα του πυρήνα της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας έχει φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 70,37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ο αριθμός των σχετικών επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει τις 4.400.

Διαθέτοντας διαφορετικά σενάρια εφαρμογών, η τεχνολογία AI έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, τα οχήματα χωρίς οδηγό με τεχνολογία AI μπορούν να επιλέξουν αυτόματα τη βέλτιστη διαδρομή, να διατηρήσουν τη σωστή ταχύτητα και να περάσουν ομαλά από πολύπλοκα οδικά τμήματα. Στον ιατρικό τομέα, τα χειρουργικά ρομπότ εξοπλισμένα με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ακρίβειας και της ακρίβειας της επέμβασης, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και στη συντόμευση της παραμονής στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά το μοντέλο μεγάλων γλωσσών (LLM), το οποίο έχει γίνει κύριο ρεύμα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των αυτο-αναπτυγμένων LLMs της Κίνας κατατάσσεται δεύτερος στον κόσμο και πάνω από 100 LLMs με περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο παραμέτρους το καθένα έχουν δρομολογηθεί στο η χώρα.

Σύμφωνα με τον Wang Haifeng, επικεφαλής τεχνολογίας του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Baidu, η βάση χρηστών του προϊόντος LLM και ChatGPT με το όνομα Ernie Bot έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως σύνταξη ομιλιών, επιχειρηματικών σχεδίων και οδηγιών, καθώς και σχεδίαση διαγραμμάτων ροής και χαρτών μυαλού, που καλύπτουν πολλές πτυχές της εργασίας και της ζωής.

«Προς το παρόν, η Κίνα καταβάλλει προσπάθειες για την κυριαρχία των προηγμένων αλγορίθμων LLM, για την προώθηση της βαθιάς ενοποίησης υπολογιστικού λογισμικού και υλικού και για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της τεχνολογίας σε εφαρμογές σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Liu Qingfeng, πρόεδρος της iFlytek, μιας από τις κορυφαίες τεχνητές νοημοσύνης της Κίνας. εταιρείες.

Στα μάτια του Liu, η Κίνα έχει δημιουργήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς του LLM φωνής και του ιατρικού LLM.

«Όλο και περισσότερα καινοτόμα σενάρια εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και φόρμες προϊόντων αναμένεται να φανούν το 2024», δήλωσε ο Wu Hequan, ακαδημαϊκός στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών. «Η Κίνα είναι ηγετική χώρα στον τομέα του Διαδικτύου και θα είναι επίσης ηγετική χώρα στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης».