Η κοινή δράση για «Σύμπραξη Εκδίκησης» και «Ένοπλη Απάντηση» – Ο ρόλος των στρατιωτικών και τα στοιχεία που «έδεσαν» την υπόθεση

120

Δυο τρομοκρατικές οργανώσεις με κοινή δομή και εκτελεστικούς πυρήνες αποκάλυψε η έρευνα των στελεχών της αντιτρομοκρατικής, καθώς όπως προκύπτει η «Σύμπραξη Εκδίκησης» και η «Ένοπλη Απάντηση» είχαν κοινούς ποινικούς εκτελεστικούς πυρήνες και έμμισθους ένστολους «αποθηκάριους» και «μάγειρες» της κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών.

Βασικό ρόλο στην προμήθεια των εκρηκτικών, αλλά και την κατασκευή των βομβών, είχε ο πολυβολητή του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο και ένας οπλουργό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσε στην Τανάγρα (και είχε πρόσβαση σε αποθήκες πυρομαχικών.

DNA-αποτύπωμα στον εκρηκτικό φάκελο

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη τους, όταν εντόπισαν αποτύπωμα και DNA του πολυβολητή του Στρατού Ξηράς, εκρηκτικό φάκελο με ζελατινοδυναμίτιδα που είχε σταλεί στην πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, παρότι δεν έχει γίνει γνωστό, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής φαίνεται να γνωρίζουν ποιος από τους συλληφθέντες ήταν ο τρομοκράτης-«κούριερ» του εκρηκτικού φακέλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ικανά στοιχεία προκειμένου να τον καταστήσουν κατηγορούμενο.

Διαβάζοντας το κείμενο ανάληψης ευθύνης από την «Ένοπλη Απάντηση», οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σημείωναν πως  «ήταν σαν να βλέπουν μπροστά τους τον 36χρονο έγκλειστο των φυλακών Δομοκού», μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Ο κρίκος των γνωριμιών και η δημιουργία των οργανώσεων

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν ένα «γαϊτανάκι» γνωριμιών που συντέλεσε στην δημιουργία αυτής της 10μελούς ομάδας, που ο κάθε «κρίκος» της δεν γνώριζε τους επόμενους ή λίγους από αυτούς, ίσως ακόμη δεν γνώριζε για ποιους δρα και για ποιο σκοπό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα,  μέσω αυτών των «διαδρομών», κάποιοι, ακόμη και εν αγνοία τους, να τροφοδότησαν με εκρηκτικά, τεχνογνωσία ή ακόμη και με κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, άλλους εκτελεστικούς πυρήνες που προέβησαν στην αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια με ΤΝΤ στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και στην έκρηξη ωρολογιακής βόμβας στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο αριστερόχειρας ληστής-Το ντόμινο επαφών

Κεντρικό πρόσωπο στις πέντε ενέργειες των δύο τρομοκρατικών επωνυμιών, είχε σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, που έχει συλληφθεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών, ενώ διατηρεί στενές επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο ύποπτος ήταν πάντα στο ερευνητικό στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές με άλλους δύο έγκλειστους.

Οι επικοινωνίες ενός από αυτούς, τέθηκαν υπό επισύνδεση. Από αυτές προέκυψε, ότι οι δύο ποινικοί έγκλειστοι απευθύνθηκαν ο καθένας τους σε επαφές και γνωριμίες εκτός φυλακών. «Στρατολόγησαν» τουλάχιστον τέσσερα άτομα, που έχουν συλληφθεί, και εκείνοι με τη σειρά τους στους δύο στρατιωτικούς. Από αυτές τις «απευθείας αναθέσεις» διαφορετικών δραστηριοτήτων, κανείς δεν γνώριζε τι έκανε ο άλλος.

Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών, τις προκηρύξεις ανάληψης, φέρεται να έγραφε ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, όπως υποστηρίζουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Οι αστυνομικοί, θεωρούν ότι τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρείχαν επ’ αμοιβή τις επικίνδυνες… υπηρεσίες τους, κάτι όμως που προς το παρόν δεν προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών.

Εκτιμούν ότι οι «αμοιβές» είτε δίνονταν μέσου του άγραφου νόμου των φυλακών, τα λεγόμενα «χρωστούμενα», δηλαδή «κάνε τη δουλειά, γράφτα και όταν θα βγω θα στα δώσω», είτε από χρήματα που είχε εξοικονομήσει ο 36χρονος έγκλειστος από τις τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες ληστείες (40.000 ευρώ), που είχε διαπράξει πριν συλληφθεί.

«Συνωμοτικές» συνομιλίες

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έφθασαν στα ίχνη τους αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, επικοινωνίες, επαφές και αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο παρακολούθησης των συνομιλιών, οι αστυνομικοί κατέγραψαν επικοινωνίες πριν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού έξω από την τράπεζα στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου 2024. Από αυτές προέκυπτε ότι ήθελαν να πάνε στην τράπεζα χωρίς έχει γίνεται αναφορά για τον λόγο. Σε αυτήν την ενέργεια φαίνεται να συμμετείχαν μια γυναίκα και ο σύντροφός της, που συνελήφθησαν, οι οποίοι πήγαν στην τράπεζα-στόχο με μία μοτοσυκλέτα.

Επικοινωνίες είχαν καταγραφεί και πριν την αποστολή του εκρηκτικού φακέλου στην Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να έχει γίνει καμία αναφορά, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι αστυνομικοί. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής σημειώνουν ότι ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, τα τελευταία χρόνια είχε υποβάλλει αρκετά αιτήματα συγχώνευσης των ποινών του, τα οποία είχαν απορριφθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς, χωρίς προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί αν κάποιες από αυτές τις απορρίψεις είχαν την υπογραφή της Προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε στόχο δολοφονικής ενέργειας.

Πηγή: Law & Order