Η Λευκωσία θα σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία στον ΟΑΣΕ, δεν θα ψηφίσει τον Τούρκο Σινιρίογλου για Γενικό Γραμματέα

170

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τη διαδικασία ανάδειξης των τεσσάρων θεσμικών θέσεων στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή του Τούρκου υποψήφιου για τη θέση του Γραμματέα, πρέσβη Φεριντούμ Σινιρίογλου, για λόγους που μπορούν όλοι να τους αντιληφθούν. Η κατοχική δύναμη δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και χώρα που διά της βίας κατέχει εδάφη της. Η Λευκωσία θα σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία και ως εκ τούτου η πρόταση της Προεδρίας δεν θα εγκριθεί.

Όπως γίνεται για την εκλογή αξιωματούχων η Προεδρία, στην προκειμένη περίπτωση η Μαλτέζικη, θα διαμορφώσει εικόνα από το βαθμό υποδοχής των υποψηφιοτήτων και στη συνέχεια θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση, την οποία θέτει σε σιωπηρή διαδικασία, η οποία εάν δεν σπάσει τότε οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στο πακέτο θα καταλάβουν τις θέσεις. Η Λευκωσία αναμένεται να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία κι ως τούτου η προσπάθεια να ξεκινήσει από την αρχή. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι Ελλάδα και Τουρκία κατέρχονται μαζί, σε κοινό ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας δυο θέσεις. Η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, με τον γνωστό πρέσβη, Φεριντούν Σινιρίογλου και η Ελλάδα διεκδικεί τη Διεύθυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την κ. Μάνια Τελαλιάν, νομικό.

Κινήσεις Γκουτέρες
Στο άλλο πεδίο, αυτό του Κυπριακού φαίνεται να υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις, που στόχο έχουν να αλλάξουν τα δεδομένα ακινησίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν από την εκπνοή της θητείας της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, που χρονικά τοποθετείται στις 8 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία βρισκόταν στο τραπέζι το σενάριο τετραμερούς διάσκεψης, που αποτελεί για τη Λευκωσία κόκκινο πανί και την απορρίπτει ασυζητητί. Κυρίως επειδή πρόκειται για μια φόρμουλα, που εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με την αποσχιστική οντότητα. Εξισώνει το κατοχικό καθεστώς και με την Ελληνική Δημοκρατία. Το σενάριο αυτό φαίνεται να έπαιξε σε κάποια φάση, αλλά όταν εξηγήθηκε από τη Λευκωσία σε διεθνείς παίκτες το θέμα και γιατί δεν μπορεί να δεχθεί, έφυγε από την πρώτη γραμμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι επανήλθε το ενδεχόμενο μιας Διάσκεψης, όπως αυτές που έγιναν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Η πραγματοποίηση μιας Διάσκεψης εξαρτάται, όπως πάντα, από την ανταπόκριση της κατοχικής Τουρκίας. Η κατοχική πλευρά τη μια στιγμή δέχεται να γίνει Διάσκεψη και την άλλη εκφράζει επιφυλάξεις και ζητά ανταλλάγματα! Η πάγια, δηλαδή, στάση και τακτικής της Άγκυρας. Σημειώνεται συναφώς ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, κ. Ολγκίν, αναμενόταν αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, ωστόσο, όχι τυχαία αυτές τις ημέρες ο κατοχικός ηγέτης ταξιδεύει συνεχώς και απουσιάζει από το νησί. Προφανώς απουσιάζει και για να μην τη συναντήσει.

Στα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, λένε πως θα τα… βάψουν μαύρα επειδή δεν θα δουν τον Ερσίν Τατάρ. Άλλωστε λέγει πάντα τα ίδια και δεν αποφασίζει ποτέ αυτός, αλλά η Άγκυρα. Παρόλα αυτά, η κ. Ολγκίν θα συναντήσει τον Τατάρ εκτός Κύπρου στα πλαίσια της διατήρησης «ισορροπιών». Ενόψει τούτου, ο κ. Ολγκίν θα ταξιδεύσει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουνίου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντήσει την κ. Ολγκίν, που ετοιμάζει και την έκθεση της. Δεν έγινε γνωστό, που θα συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ.