Η NASA καθυστερεί την εκτόξευση του Boeing Starliner

157

Η NASA και η Boeing στοχεύουν τώρα όχι νωρίτερα από την Τρίτη, 21 Μαΐου, για την εκτόξευση του πρώτου πληρώματος αποστολής του διαστημικού αεροσκάφους Starliner στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η υπηρεσία την Τρίτη (14/5).

Το διαστημόπλοιο είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να εκτοξευθεί με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance (ULA) στις 6 Μαΐου από τον Διαστημικό Σταθμό του Cape Canaveral στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ. Η προσπάθεια εκτόξευσης ακυρώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Στις 11 Μαΐου, η ομάδα της ULA αντικατέστησε επιτυχώς μια βαλβίδα ρύθμισης πίεσης στη δεξαμενή υγρού οξυγόνου στον πύραυλο Atlas V. Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης επανασυμπίεση και εκκενώσεις του συστήματος και δοκίμασε τη νέα βαλβίδα, η οποία λειτουργούσε κανονικά, σύμφωνα με τη NASA.

Οι ομάδες Starliner εργάζονται για να επιλύσουν την μικρή διαρροή ηλίου που ανιχνεύθηκε στη μονάδα εξυπηρέτησης του διαστημικού σκάφους, η οποία εντοπίζεται σε μια φλάντζα σε έναν προωστήρα συστήματος ελέγχου αντίδρασης. Το ήλιο χρησιμοποιείται σε συστήματα ώθησης διαστημικών σκαφών για να επιτρέπει στους προωθητές να πυροδοτούν και δεν είναι εύφλεκτο ή τοξικό.

Η NASA και η Boeing αναπτύσσουν δοκιμές διαστημικών σκαφών και λειτουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δοκιμή πτήσης θα μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς στον ISS. Το δίδυμο είναι το πρώτο που εκτοξεύεται με το Starliner της Boeing στον διαστημικό σταθμό ως μέρος του προγράμματος Commercial Crew της υπηρεσίας.

Οι αστροναύτες θα περάσουν περίπου μια εβδομάδα στο εργαστήριο σε τροχιά προτού επιστρέψουν στη Γη και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη NASA.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής, η NASA θα ξεκινήσει την τελική διαδικασία πιστοποίησης του Starliner και των συστημάτων του για αποστολές με προσωπικό στον διαστημικό σταθμό.