Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25-5,5% καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται

803

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε την Τετάρτη (01/05) αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών από 5,25% έως 5,5%, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τους καταναλωτές δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται.

Η τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των ΗΠΑ, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, έφτασε στο 2,7% τον Μάρτιο.

Εν μέσω επίμονου πληθωρισμού που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά σε ετήσιο ρυθμό 1,6 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας απότομη πτώση από το 3,4 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το περασμένο εβδομάδα.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 3,4 τοις εκατό τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, μια σημαντική άνοδος από την άνοδο 1,8 τοις εκατό το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

“Δεν μας αρέσει να αντιδρούμε σε δεδομένα ενός ή δύο μηνών. Αλλά αυτό είναι ένα πλήρες τρίμηνο. Παίρνουμε σήμα. Και το σήμα που παίρνουμε είναι ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη ότι είμαστε σε μια βιώσιμη πορεία προς τον πληθωρισμό 2 τοις εκατό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης μετά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed.

“Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%”, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), το όργανο χάραξης πολιτικής της Fed. σε δήλωση.

«Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει εάν είναι ακόμη εφικτές τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αν και αυτή ήταν η πρόβλεψη της Federal Reserve τον Μάρτιο, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν τώρα μικρότερο αριθμό μειώσεων.

Επί του παρόντος, υπάρχει περίπου 43,6 τοις εκατό πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Νοέμβριο έναντι 33,6 τοις εκατό πιθανότητας νέας παύσης, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ο επικεφαλής της Fed απέρριψε την ανησυχία για τον στασιμοπληθωρισμό. “Ήμουν γύρω για τον στασιμοπληθωρισμό. Ήταν 10 τοις εκατό ανεργία. Ήταν υψηλός μονοψήφιος πληθωρισμός. Και πολύ αργή ανάπτυξη”, είπε ο Πάουελ.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάπτυξη 3 τοις εκατό, που είναι αρκετά σταθερή ανάπτυξη… Και έχουμε πληθωρισμό κάτω από το 3 τοις εκατό. Επομένως, δεν καταλαβαίνω πραγματικά από πού προέρχεται αυτό”, είπε.

Ο Πάουελ είπε ότι πιστεύει ότι είναι «απίθανο» η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση. «Η εστίαση της πολιτικής… ήταν πραγματικά στο τι πρέπει να γίνει για τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου περιορισμού», είπε.

Από τον Ιούνιο, η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των τίτλων της μειώνοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της FOMC.

Η Επιτροπή θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς για το χρέος των πρακτορείων και τους τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και θα επανεπενδύσει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτό το όριο σε τίτλους του Δημοσίου, πρόσθεσε.

Η τελευταία ανακοίνωση δείχνει ότι η Fed έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μειώσει σταδιακά το ποσό των ομολόγων που ξεπουλά από τον ισολογισμό της, καταλήγοντας τελικά στη διακοπή της διαδικασίας που είναι γνωστή ως «ποσοτική σύσφιξη».

«Μια απόφαση να επιβραδύνουμε τον ρυθμό του δεύτερου γύρου δεν σημαίνει ότι ο ισολογισμός μας τελικά θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, αλλά μάλλον μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το τελικό του επίπεδο πιο σταδιακά», είπε ο Πάουελ.

«Συγκεκριμένα, η επιβράδυνση του ρυθμού απορροής θα συμβάλει στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης, μειώνοντας την πιθανότητα οι αγορές χρήματος να βιώσουν άγχος και έτσι να διασφαλίσουμε ότι οι διαθέσεις μας είναι συνεπείς με την επίτευξη του επιπέδου άφθονων αποθεματικών», είπε.