Η Ουγγαρία εγκρίνει την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

4096

Είναι πλέον και επίσημο: Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία. Και οι δύο χώρες θέλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους στρατιωτικά. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Όρμπαν βλέπει την ασφάλεια της χώρας του να ενισχύεται.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι βουλευτές ψήφισαν 188 έναντι έξι υπέρ της ένταξης του σκανδιναβικού κράτους στη στρατιωτική συμμαχία. Μετά την Τουρκία, η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν είχε ακόμη επικυρώσει επίσημα την ένταξη της χώρας. Σύμφωνα με τους κανόνες προσχώρησης του ΝΑΤΟ, κάθε κράτος μέλος πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του προτού μια άλλη χώρα μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία.

Σε ομιλία του με αφορμή την ψηφοφορία, ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με τη Σουηδία. Αν και υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο κρατών, η ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αυξήσει την ασφάλεια της Ουγγαρίας, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Hungary Today.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μίλησε για μια «ιστορική ημέρα» και τόνισε ότι είναι «έτοιμοι» να αναλάβουν την ευθύνη, όπως μετέδωσε το BBC. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε επίσης στην κοινωνική πλατφόρμα X ότι η ένταξη της Σουηδίας θα καταστήσει τη συμμαχία «ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Πηγή: NewsFire.GR