Η Ρωσία αμφισβητεί το status quo στην Βαλτική Θάλασσα και η Φινλανδία ζητά τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας

260

Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει ένα διαφορετικό «μέτωπο» απέναντι στις σκανδιναβικές χώρες, αφού η κυβέρνηση έθεσε επισήμως ζήτημα αμφισβήτησης του status quo στην Βαλτική Θάλασσα, με τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του NATO.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ. «Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος γιατί τα σύνορα θα πρέπει να διευθετηθούν, το πώς ακριβώς θα διευθετηθούν και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν, αν έγιναν, με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: OnAlert.GR