Η Ρωσία απαγόρευσε το Signal σε όλη την επικράτεια της

1120

Η επίσημη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, Roskomnadzor, ανακοίνωσε την Παρασκευή (9/8) ότι απαγόρευσε τη λειτουργία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Signal στη χώρα. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκτεταμένης καταστολής των καναλιών πληροφόρησης που εμποδίζουν την ατζέντα του κράτους, υπό το φως της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 

Η ρυθμιστική αρχή αποκάλυψε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, επικαλούμενη την «παραβίαση από τη Signal των απαιτήσεων της ρωσικής νομοθεσίας που πρέπει να τηρούνται για να αποτραπεί η χρήση του αγγελιοφόρου για τρομοκρατικούς και εξτρεμιστικούς σκοπούς».

 

Το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν του Signal είναι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, η οποία ενισχύει την πλατφόρμα έναντι του κρατικού ελέγχου των ιδιωτικών συνομιλιών. Οι Ρώσοι ηγέτες, ωστόσο, έχουν γίνει επιφυλακτικοί με τέτοιες πλατφόρμες.

 

Σε μια σειρά πρόσθετων περιορισμών που επιβλήθηκαν στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, οι αρχές έχουν στριμώξει πολυάριθμα ανεξάρτητα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις στα ρωσικά που τολμούν να ασκήσουν κριτική στο Κρεμλίνο. Η πρόσβαση σε μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το X έχει επίσης αποκλειστεί, ενώ δεν γλίτωσαν ούτε το Facebook και το Instagram της Meta.

 

Ως απάντηση στην απαγόρευση της Roskomnadzor στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal στη Ρωσία, οι χρήστες ενδέχεται να αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης του περιορισμού και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή:

 

Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN): Τα VPN μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να συγκαλύπτουν την επισκεψιμότητά τους στο Διαδίκτυο και να εμφανίζονται σαν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από διαφορετική χώρα. Αυτό μπορεί να παρακάμψει τους γεωγραφικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από μια κυβέρνηση.

 

Διακομιστές μεσολάβησης: Παρόμοια με το VPN, οι διακομιστές μεσολάβησης επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από διαφορετική διεύθυνση IP, παρακάμπτοντας πιθανώς τη λογοκρισία που επιβάλλεται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή εφαρμογές.

 

Χρήση του Signal κάτω από γέφυρες: Το Signal παρέχει μια δυνατότητα που ονομάζεται “Signal Proxy” που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες σε λογοκριμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν μέσω μιας διεύθυνσης URL διακομιστή μεσολάβησης που παρέχεται από κάποιον εκτός της λογοκριμένης περιοχής, βοηθώντας τους να παρακάμψουν μπλοκ.

 

Εναλλακτικά App Stores: Μερικές φορές, εφαρμογές που έχουν απαγορευτεί σε επίσημα καταστήματα εφαρμογών μπορεί να είναι διαθέσιμες σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών ή μέσω απευθείας λήψεων από αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Κρυπτογραφημένο DNS: Η χρήση κρυπτογραφημένων υπηρεσιών DNS μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην παράκαμψη μπλοκ που βασίζονται στο φιλτράρισμα DNS, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλύουν ονόματα τομέα που ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

 

Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους έχει τους κινδύνους και τα οφέλη της και η αποτελεσματικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα ειδικά τεχνικά μέτρα που εφαρμόζουν οι τοπικές αρχές για την επιβολή της απαγόρευσης. Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους νομικούς κινδύνους που ενέχει η παράκαμψη της λογοκρισίας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση.