Η Ρωσία άσκησε βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα

5186

Η Ρωσία άσκησε την Τετάρτη (24/4) βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) στο διάστημα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, κέρδισε την υποστήριξη 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ρωσία, η οποία έχει δικαίωμα βέτο, το καταψήφισε. Η Κίνα απείχε.

Πριν από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε μια τροπολογία στο σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν η Ρωσία και η Κίνα για την απαγόρευση της ανάπτυξης όλων των ειδών όπλων στο διάστημα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία ότι διοργάνωσαν «βρώμικο θέαμα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταθέτοντας το σχέδιο ψηφίσματος.

«Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ακίνδυνο, φαίνεται θετικό, γιατί επισήμως είναι αφιερωμένο σε ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία για τη διεθνή κοινότητα — αυτή είναι η μη τοποθέτηση ΟΜΚ στο διάστημα.

Ωστόσο, πίσω από αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, υπάρχει ένα πονηρό σχέδιο που επινοήθηκε από τους δυτικούς συναδέλφους μας», είπε στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Ο Νεμπένζια εξήγησε ότι η απαγόρευση της τοποθέτησης όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα έχει ήδη κατοχυρωθεί στη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είχαν τα κρυφά κίνητρα να συλλέγουν ΟΜΚ από όλα τα άλλα είδη όπλων στο διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να καμουφλάρουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για το διάστημα απαλλαγμένο από όπλα, είπε.

Ο Νεμπένζια διάβασε την τροπολογία που προτάθηκε από κοινού από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία καλεί όλα τα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα με μεγάλες διαστημικές δυνατότητες, να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουν την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα και την απειλή ή χρήση βίας στο διάστημα. και να επιδιώξει μέσω διαπραγματεύσεων την έγκαιρη επεξεργασία κατάλληλων, αξιόπιστα επαληθεύσιμων, νομικά δεσμευτικών πολυμερών συμφωνιών.

Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι το σχέδιο τροπολογίας δεν διαγράφει από το σχέδιο ψηφίσματος την απαγόρευση της τοποθέτησης ΟΜΚ στο διάστημα. Προσθέτει απλώς τη διάταξη σχετικά με το απαράδεκτο κάθε είδους όπλων να τοποθετούνται στο διάστημα.

Το κείμενο της προτεινόμενης τροποποίησης είναι πανομοιότυπο με λειτουργική παράγραφο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.