Ηνωμένο Βασίλειο: Με τους δικαιωματιστές ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι – «Οι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν τα σύμβολα μας και αυτό προσβάλει την πίστη μας»

295

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Justin Welby, προειδοποίησε τους Χριστιανούς ότι δεν πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε ακροδεξιάς ομάδας, επικρίνοντας τη χρήση χριστιανικών εικόνων στις ταραχές του φετινού καλοκαιριού ως «προσβολή της πίστης μας».

 

Γράφοντας στον βρετανικό Guardian, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι  καταδίκασε τις βίαιες αναταραχές, τις οποίες περιέγραψε ως «ρατσιστικές», «κατά των μουσουλμάνων, κατά των προσφύγων και κατά των αιτούντων άσυλο». Η παρέμβασή του ακολουθεί μια εβδομάδα ταραχών που ξεκίνησε μετά από την δολοφονική επίθεση που βρήκαν τον τραγικό θάνατο τρία παιδιά στο Σάουθπορτ τον περασμένο μήνα.

 

Οι ταραχές, κατά τις οποίες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τζαμιά, αστυνομικούς και ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο, πυροδοτήθηκε από ακροδεξιούς ακτιβιστές στο Διαδίκτυο όταν αναφορές έλεγαν ότι πίσω από την επίθεση στο Σάουθπορτ βρισκόταν ένας μουσουλμάνος μετανάστης.

 

Η αστυνομία σε όλη τη χώρα παραμένει σε επιφυλακή για περαιτέρω βία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer ακύρωσε μια προγραμματισμένη αργία αυτό το Σαββατοκύριακο για να ηγηθεί στην καταπολέμηση των γεγονότων. Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η αυξημένη αστυνομική παρουσία και η ταχεία δίωξη και καταδίκη των ταραχοποιών έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και πόλεις όπως το Μπέλφαστ, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ, η Γλασκώβη και το Λονδίνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

 

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε ότι οι ταραχές «πυροδοτήθηκαν από ψέματα και τροφοδοτήθηκαν από σκόπιμη παραπληροφόρηση, που διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο από κακούς ηθοποιούς με κακοήθη κίνητρα». Είπε ότι αυτή η παραπληροφόρηση είχε «ανθίσει σε γόνιμο έδαφος που καλλιεργήθηκε από χρόνια ρητορικής από ορισμένους από τον Τύπο και τους πολιτικούς μας».

 

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κατήγγειλε τη χρήση χριστιανικών συμβόλων από ακροδεξιούς ταραξίες. «Η χρήση χριστιανικών συμβόλων που έχει εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά είναι προσβολή για την πίστη μας και όλα όσα ήταν και είναι ο Ιησούς», είπε.

«Επιτρέψτε μου να πω ξεκάθαρα τώρα στους Χριστιανούς ότι δεν πρέπει να συνδέονται με καμία ακροδεξιά ομάδα – γιατί αυτές οι ομάδες είναι αντιχριστιανικές. Επιτρέψτε μου να πω ξεκάθαρα τώρα σε άλλες θρησκείες, ειδικά στους μουσουλμάνους, ότι καταγγέλλουμε τους ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση τέτοιων εικόνων ως θεμελιωδώς αντιχριστιανικούς».

 

Επαίνεσε στελέχη της κοινότητας που προσπάθησαν να αποτρέψουν τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ιμάμη στο Λίβερπουλ που πρόσφερε φαγητό σε μια μικρή ομάδα ακροδεξιών ταραχοποιών και συμμετείχε σε συζητήσεις, και μια ομάδα εργατών στο Σάουθπορτ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση ενός τεμένους που είχε βανδαλιστεί. «Πρέπει να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε αυτά τα παραδείγματα αστικής αρετής που υπήρξαν αντιμηνύματα σε εκείνους του όχλου», είπε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.

 

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ανέφερε επίσης έναν ιερέα της Εκκλησίας της Αγγλίας στο Σάντερλαντ, ο οποίος εργάστηκε με φοιτητές από διάφορες χώρες για να καθαρίσει το χάος που δημιουργήθηκαν από τις ταραχές και συνόδευε μαύρες νοσοκόμες στο νοσοκομείο όπου εργάζονταν απέναντι σε βίαιες απειλές.

 

Έγραψε ότι η χριστιανική διδασκαλία να αγαπάς τον πλησίον σου «επεκτείνεται σε εκείνους που ήταν διαφορετικοί, ακόμη και ιστορικοί εχθροί». Και πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα έχει δείξει κατά καιρούς ότι είναι ικανή να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα. Ας οικοδομήσουμε περισσότερους από αυτούς τους δεσμούς, μαθαίνοντας από εκείνους σε περιοχές που έχουν πληγεί από ταραχές, όπως ο ιμάμης στο Λίβερπουλ και ο ιερέας στο Σάντερλαντ, που μας έδειξαν έναν καλύτερο δρόμο».

 

Οι αρχηγοί της αστυνομίας δήλωσαν ότι  οι ταραχές στη Μεγάλη Βρετανία «σταθεροποιήθηκαν» το Σαββατοκύριακο, αλλά ότι σημειώθηκε «ακραία βία» στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου βίαιες συγκρούσεις μετά από μια πορεία  κατά της μετανάστευσης στο Ντέρι τραυματίστηκαν 20 αστυνομικοί.

 

Ο BJ Harrington, επικεφαλής αστυφύλακας και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας για τη δημόσια τάξη, δήλωσε: «Η αστυνόμευση συνεχίζει να είναι δυνατή και ενωμένη, με σκληρή δουλειά και αφοσίωση από όλο το εργατικό δυναμικό μας απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις.

 

«Η κατάσταση στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία έχει σταθεροποιηθεί κάπως τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι συνάδελφοί μας στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν βιώσει ακραία βία με σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστησαν στέλεχος στην πρώτη γραμμή και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους υποστηρίξουμε.

 

Η Shabana Mahmood, η υπουργός Δικαιοσύνης, έγραψε στον βρετανικό Observer ότι ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων θα είναι «αισθητός για μήνες, μπορεί και χρόνια» στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε μια τεράστια συσσώρευση δικαστικών υποθέσεων και λιγοστούς χώρους στις φυλακές.

 

Η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το Υπουργείο είχε παρουσιάσει περισσότερες από 500 θέσεις φυλακών για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει χώρος για όσους οδηγούνται σε κράτηση. «Ο αντίκτυπος αυτών των ημερών χάους θα είναι αισθητός για μήνες μπορεί και χρόνια. Κάνουν τη δουλειά του δικαστικού συστήματος πιο δύσκολη», έγραψε.

«Προσφέρουν επίσης μια καθαρή υπενθύμιση του πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν αυτή η κυβέρνηση δεν είχε δράσει γρήγορα, πριν από μερικές εβδομάδες, για να αντιμετωπίσει την κρίση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας πριν να είναι πολύ αργά». Αμέσως μετά την είσοδο των Εργατικών στην κυβέρνηση τον Ιούλιο, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα απελευθέρωναν νωρίτερα ορισμένους κρατούμενους για να δημιουργήσουν χώρο στη φυλακή.

 

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι  είπε ότι η συμφιλίωση μετά τις ταραχές θα απαιτούσε «έρευνα στα βαθιά ριζωμένα αίτια του διχασμού και της αντιμετώπισης δυσάρεστων αληθειών» και πρόσθεσε: «Αυτές οι κοινότητες που έμειναν πίσω στον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη αντικατοπτρίζουν την πλούσια και πολύτιμη ποικιλομορφία που είναι το έθνος μας σήμερα.

«Θα περιλαμβάνει σοβαρές συζητήσεις για το τι σημαίνει να ζεις καλά μαζί, γνωρίζοντας ότι μοιραζόμαστε πολλά κοινά: δρόμους, σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, μέσα ενημέρωσης, καθώς και τη θεμελιώδη ανθρωπιά μας. Η αποδοχή των ευκαιριών και των προκλήσεων που προσφέρει η ζωή σε μια τόσο διαφορετική χώρα είναι καθήκον όλων μας και είναι σαφές από τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή η δουλειά έχει καθυστερήσει πολύ».