ΗΠΑ: Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του δημάρχου της Νέας Υόρκης από την Τουρκία

240

Οι σχέσεις των υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου της Νέας Υόρκης με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ευρείας έρευνας για διαφθορά στον δημόσιο τομέα, την οποία διεξάγουν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το F.B.I.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας εξετάζεται εάν υπήρξε παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του Έρικ Άνταμς το 2021 από την Τουρκία, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται ένα ένταλμα έρευνας για την οικία της επικεφαλής συγκέντρωσης οικονομικής στήριξης του Άνταμς στο Μπρούκλιν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης έφοδο στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, η οποία συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια με τον Άνταμς για την προώθηση των πολιτικών του φιλοδοξιών. Οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για την πιθανή εμπλοκή μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν με δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και ενός μικρού πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον, το οποίο έχει επίσης δεσμούς με τη γειτονική μας χώρα και τον κ. Άνταμς.

Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας, ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται είναι εάν στελέχη της καμπάνιας του δημάρχου προσέφεραν ως αντάλλαγμα οφέλη σε στελέχη της προαναφερόμενης κατασκευαστικής εταιρείας ή σε Τούρκους αξιωματούχους.

Οι πράκτορες κατέσχεσαν τρία iPhones και δύο φορητούς υπολογιστές, μαζί με έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Ανάμεσά τους ήταν ένας «φάκελος με την ένδειξη Έρικ Άνταμς», επτά «ντοσιέ με κάρτες συνεισφορών» και άλλο υλικό, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η έρευνα έχει στόχο τον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα. Ωστόσο, η έφοδος των Αρχών τον ώθησε να ακυρώσει αρκετές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το πρωί της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον, όπου σκόπευε να μιλήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και μέλη του Κογκρέσου για τη μεταναστευτική κρίση. Αντ’ αυτού, επέστρεψε εσπευσμένα στη Νέα Υόρκη προκειμένου «να ασχοληθεί με ένα ζήτημα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τη γιορτή Día de Muertos το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Άνταμς υπερασπίστηκε την προεκλογική του καμπάνια, λέγοντας ότι συμμορφωνόταν «με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα». Ο ίδιος επισήμανε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν αξιωματούχο επιβολής του νόμου, ωστόσο είναι πρόθυμος να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα.

Το ένταλμα ανάφερε ότι ορισμένες από τις συνεισφορές στην προεκλογική εκστρατεία από το εξωτερικό φαίνεται να έγιναν μέσω «αχυρανθρώπων» που εμφανίζονταν ως δωρητές ενώ τα χρήματα προέρχονταν από διαφορετικές πηγές. Οι ερευνητές αναζητούν στοιχεία για να στηρίξουν πιθανές κατηγορίες που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – την κλοπή ομοσπονδιακών κεφαλαίων, τη συνωμοσία για την κλοπή ομοσπονδιακών κεφαλαίων και την ηλεκτρονική απάτη.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο κ. Άνταμς έχει καυχηθεί στο παρελθόν για τους στενούς δεσμούς του με την Τουρκία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση στο Μανχάταν, είπε ότι μάλλον δεν έχει υπάρξει άλλος δήμαρχος στην ιστορία της Νέας Υόρκης που να επισκέπτεται τόσο συχνά την Τουρκία. «Νομίζω ότι έχω πάει 6 ή 7 φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σαγκς, που δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο, είναι ένα σημαντικό «γρανάζι» στη «μηχανή» συγκέντρωσης κεφαλαίων του δημάρχου της Νέας Υόρκης, που έχει ήδη καταφέρει να μαζέψει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2025.

Η κατασκευαστική εταιρεία που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας, βάσει του εντάλματος που αποκαλύπτουν οι Times, ονομάζεται KSK Construction Group και εδρεύει στο Μπρούκλιν. Άτομα που ανέφεραν ως εργοδότη τους την KSK δώρισαν σχεδόν 14.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Άνταμς το 2021, σύμφωνα με τα αρχεία χρηματοδότησης της καμπάνιας. Εργαζόμενος που απάντησε στο τηλέφωνο της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με τους New York Times.