ΗΠΑ: Πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων ψήφισε η Οκλαχόμα

214

Την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων ενέκρινε η τοπική Βουλή της πολιτείας της Οκλαχόμας, για να γίνει η τελευταία ρεπουμπλικανική πολιτεία που υιοθετεί τέτοιο νομοθέτημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει αίτημα ανατροπής της ιστορικής απόφασης του 1973, που νομιμοποιεί την άμβλωση.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Κέβιν Στιτ, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα υπέγραφε κάθε νομοθέτημα το οποίο θα περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η Οκλαχόμα είχε καταστεί προορισμός γυναικών από το Τέξας, οι οποίες επιθυμούσαν να δώσουν τέλος στην εγκυμοσύνη τους, μετά την ψήφιση περιοριστικής νομοθεσίας από το Τέξας.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου της Οκλαχόμας, βουλευτής Τζιμ Ολσεν, ανέφερε ότι το νομοθέτημα ψηφίσθηκε με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον και στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να ανατρέψει τον ομοσπονδιακό νόμο που χαρακτηρίζει την άμβλωση δικαίωμα για κάθε γυναίκα.

Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες από τη Φλόριντα μέχρι και το Αϊνταχο λειτουργούν ήδη λες και ο νόμος για τις αμβλώσεις έχει ανατραπεί, προωθώντας περιορισμούς με στόχο την περιστολή του δικαιώματος αυτού σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις.

Αν το κυριαρχούμενο από συντηρητικούς δικαστές Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τον νόμο του 1973, η διακοπή κύησης, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα σήμερα, θα καταστεί παράνομη σε μεγάλο αριθμό πολιτειών.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει έφεση κατά του νόμου για τις αμβλώσεις στην Οκλαχόμα.

Το θέμα της έκτρωσης αποτελεί ιδεολογικό σημείο – τομή για την αμερικανική κοινωνία, με τη συντηρητική μερίδα της να πιστεύει ότι η ζωή ξεκινάει στη σύλληψη και ότι η έκτρωση κάθε εμβρύου είναι ταυτόσημη με ανθρωποκτονία