ΗΠΑ: Το Ιράν “αναγκάστηκε να απελευθερώσει” δύο μη επανδρωμένα σκάφη

371

Ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο αναγκάστηκε να απελευθερώσει δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Τζαμαράν, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβε δύο μη επανδρωμένα σκάφη περίπου στις 2 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη, πριν τα επιστρέψει στο αμερικανικό ναυτικό στις 8 π.μ. της επόμενης ημέρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων και ελικόπτερα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε προηγουμένως μεταδώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν τα σκάφη επειδή έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην υδάτινη οδό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα σκάφη ήταν άοπλα, δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τα πλοία στην περιοχή και επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση για περισσότερες από 200 ημέρες, ανέφερε η ανακοίνωση. Τα πλοία έπαιρναν μη αππόρητες φωτογραφίες του περιβάλλοντος χώρου σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων ναυτικών μιλίων από την πλησιέστερη λωρίδα θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Η κατάσχεση έγινε δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απέτρεψαν μια ιρανική απόπειρα να αιχμαλωτίσουν ένα από τα μη επανδρωμένα πλοία τους στον Περσικό Κόλπο.

Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι οποίες φαίνεται να έχουν βαλτώσει την τελευταία εβδομάδα. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια άλλη συμφωνία παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε το 2015 και αργότερα εγκαταλείφθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.