Ισραήλ: Το μήνυμα παρεδόθη στο Ιράν και ήταν σαφές: «Μπορούμε, αλλά επιλέξαμε να μην πλήξουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις»

3176

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι το Ισραήλ έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στο Ιράν χτυπώντας «σχεδόν ακριβώς δίπλα» σε μια πυρηνική τοποθεσία στο Ισφαχάν.

Το μήνυμα αυτό σήμαινε πως «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα ακριβώς στο ίδιο σημείο».

Με άλλα λόγια, η επίθεση στο Ισφαχάν σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε μια επίθεση του Ισραήλ, επισημαίνει η Jerusalem Post.

Κατά το δημοσίευμα, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να αποφευχθούν οι δυνατότητες ανίχνευσης από τα ραντάρ της Τεχεράνης. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά ανά πάσα στιγμή».

Ταυτόχρονα, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική τοποθεσία στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, ο επιτιθέμενος (σσ ο συντάκτης του άρθρου αποφεύγει να αναφερθεί ευθέως στο Ισραήλ καθώς επίσημα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη) έδωσε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.

Αυτή ήταν μια πολύ λεπτή επίθεση, σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει μια ξεκάθαρη απειλή για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει την πιθανότητα άλλης ιρανικής αντεπίθεσης μετά την εκτόξευση περίπου 350 εναέριων drones και πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο (13-14/4/2024), γράφει ο Γιόνα Τζέρεμι Μπομπ στην Jerusalem Post.

Μένει να αποδειχθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αν το «μήνυμα» παρελήφθη από το Ιράν, δηλαδή αν αφενός θα σταματήσει να προχωρά το πυρηνικό του πρόγραμμα και αφετέρου αν το αποτρέψει να επαναλάβει ένα χτύπημα στο Ισραήλ παρόμοιο με αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου, καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.

Πηγή: Jerusalem Post / YONAH JEREMY BOB