Καιρός: Καύσωνας διαρκείας, πότε θα κορυφωθεί και πόσο θα κρατήσει – Πού θα δούμε 43άρια

5689
Συνεχίζει την επέλαση του ο καύσωνας και μάλιστα ενισχυμένος καθώς, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ αλλά τους μετεωρολόγους, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν μέχρι και τις 22 Ιουλίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται 42άρια αλλά η κορύφωση του φαινομένου ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα (15/7) και κορυφώνεται την Τετάρτη (17/7) όπου θα δούμε 43 και 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Κολυδάς: Κορύφωση την Τετάρτη

Από τρεις φάσεις αναμένεται να περάσει η κίνηση των θερμών αέριων μαζών που προκαλούν τον καύσωνα στη χώρα μας, όπως τονίζει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη φάση, την οποία διανύουμε αυτές τις ημέρες φέρνει ισχυρά μελτέμια στα ανατολικά, και ζέστη στα δυτικά και τα βόρεια. Η δεύτερη φάση αναμένεται την επόμενη Τετάρτη (17/7), όπου ο καύσωνας θα κορυφωθεί και θα εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τρίτη φάση αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και τελικά θα υποχωρήσει η θερμική έξαρση.

Μαρουσάκης: Έχουμε ζήσει και χειρότερα

Από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του κάνει λόγο για παρατεταμένη ζέστη, άλλα όχι κάτι το ακραίο. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN παραθέτοντας και χάρτες: «Πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το έντονο και κυρίως παρατεταμένο κύμα ζέστης. Ο Ιούλιος στατιστικά είναι ο θερμότερος μήνας του έτους. Από εκεί και μετά η ερμηνεία ενός φαινομένου δεν απέχει πολύ από την παρερμηνεία. Με δυο λόγια σε ότι αφορά την κατάσταση…Ναι θα κάνει αρκετή ζέστη. Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες τοπικά και λίγο πάνω από τους 40° πιθανόν κοντά στους 42° θα τις συναντήσουμε προς τα δυτικά και βόρεια (βλ. χάρτες παρακάτω ανά ημέρα).

Από συνοπτικής κυκλοφορίας άποψη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα εκτεταμένο κύμα καύσωνα (λίγη σημασία έχει αυτό για τον κόσμο). Η εξήγηση δίνεται στον πρώτο χάρτη όπου μέσα στους κύκλους επισημαίνουμε τις θερμοκρασίες που οδηγούν σε συνθήκες καύσωνα. Αυτοί οι κύκλοι είναι πολύ περιορισμένοι και η αιτία είναι το μπλε βέλος δηλαδή τα μελτέμια που αποδιοργανώνουν αυτή την όντως καυσωνική ας μου επιτραπεί η έκφραση αέρια μάζα.

Σημαντικό είναι (το τονίζω για άλλη μια φορά) πώς μετράμε τη θερμοκρασία και που τη μετράμε. Επίσης τι πλήθος σταθμών είχαμε πριν 20 χρόνια τι έχουμε τώρα και πώς τα τότε συμπεράσματα συγκρίνονται με το σήμερα. Βασικά στοιχεία που τα μαθαίνουμε τις πρώτες μας ημέρες στα πανεπιστημιακά έδρανα και που δυστυχώς γρήγορα τα ξεχνάμε. Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το φαινόμενο! Υπομονή και ψυχραιμία! Έχουμε ζήσει και χειρότερα!»

Πού θα δούμε 43άρια

Η ΕΜΥ, στο έκτακτο δελτίο που δημοσίευσε, αναφέρει πως ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ, θα δούμε και 43άρια την ερχόμενη εβδομάδα σε δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.

Δείτε live τον καύσωνα και πώς κινείται:

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται σήμερα σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται παρακάτω:

Σημειώνεται ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της θερμής επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με την σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.

Το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Η ΕΜΥ στο έκταντο δελτίο που εξέδωσε. αναφέρει:

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

1.Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και
τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και
τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42
βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.