Καναδάς: Ο ηγέτης των Συντηρητικών τέθηκε προσωρινά σε αναστολή από τη Βουλή επειδή είπε «χαζό» τον Τριντό

172

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, Pierre Poilievre, τέθηκε προσωρινά σε αναστολή από τη Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας επειδή χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Justin Trudeau «χαζό» κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης.

Ο Poilievre επιτέθηκε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του πέρυσι να επιτρέψει στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας να αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών όπως φαιντανύλη και ηρωίνη. Το μέτρο είναι ένα τριετές πειραματικό πρόγραμμα που στοχεύει στον περιορισμό των θανάτων από υπερβολική δόση.

Ο Poilievre κατακεραύνωσε το πρόγραμμα, καλώντας τον Trudeau να αντιστρέψει τις «εξτρεμιστικές πολιτικές του που έχουν σκοτώσει 2.500 Βρετανούς Κολομβιανούς κάθε χρόνο».

«Πότε θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πολιτική από αυτόν τον «wacko» πρωθυπουργό;» ρώτησε ο Poilievre, προκαλώντας δυνατά χειροκροτήματα από το κόμμα του, καθώς και μια άμεση αντίδραση από τον Πρόεδρο Greg Fergus.

Ο Fergus χαρακτήρισε την επιλογή των λέξεων του Poilievre «απαράδεκτη» και του ζήτησε επανειλημμένα να «αποσύρει αυτή την αναφορά, η οποία δεν θεωρείται κοινοβουλευτική».

Ο Poilievre απάντησε ότι ήταν έτοιμος να αντικαταστήσει τη λέξη «wacko» με «εξτρεμιστής» ή «ριζοσπαστικός» αντί να αποσύρει απλώς το σχόλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκρινε ότι ο Poilievre «αγνοούσε την εξουσία της προεδρίας» και του έδωσε εντολή να εγκαταλείψει την αίθουσα για το υπόλοιπο της συνεδρίας. Ο συντηρητικός αρχηγός αποχώρησε, ακολουθούμενος από την πλειοψηφία του κόμματός του.

Ο Poilievre κατακεραύνωσε τον Fergus αργότερα εκείνη την ημέρα στο X (πρώην Twitter), λέγοντας ότι «ο φιλελεύθερος ομιλητής τον λογοκρίνει» επειδή «περιέγραψε την πολιτική του Trudeau για τα σκληρά ναρκωτικά ως wacko».

Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές υπερασπίστηκαν τον ηγέτη τους. «Οι φιλελεύθερες ελίτ προσβάλλονται περισσότερο από τον όρο «wacko» παρά από τις αυξανόμενες υπερβολικές δόσεις και τη χρήση τράπεζας τροφίμων», έγραψε ο βουλευτής Jamil Jivani στο X. «Οι πολιτικές του Trudeau είναι πολύ πιο προσβλητικές από οτιδήποτε ειπώθηκε στη Βουλή σήμερα».