Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Αν δεν λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη, θα γίνει ξανά το κακό

1689

Με τρία αιτήματα προσήλθε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού, συνοδευόμενοι και από άλλα μέλη στα έδρανα.

«Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», είπε στα μέλη της Επιτροπής, στα οποία παρέδωσε και το ψήφισμα το οποίο, όπως είπε, υπέγραψαν 1.350.000 άνθρωποι και με το οποίο ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν δεν λάμψει η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, θα γίνει ξανά το κακό, η κυρία Καρυστιανού κατήγγειλε ότι «οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα». Όπως είπε, «η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό».

Η κυρία Καρυστιανού έκανε λόγο για νομιμοποίηση της ατιμωρησίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».

«Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που δεν έχουν εφαρμοστεί» ανέφερε, ασκώντας κριτική και για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής.

Η κυρία Καρυστιάνου ζήτησε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για την υπόθεση, εκφράζοντας την ευχή «Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα».

H Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά

H Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού.

Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατ’επείγοντος. Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση.

Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.