Κατώτατος μισθός: Αύριο η ανακοίνωση της αύξησης – Το επικρατέστερο σενάριο

1959

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης που θα ισχύσει στον  κατώτατο μισθόαπό την 1η Απριλίου, καθώς το τελικό ποσό θα αποφασιστεί οριστικά αύριο 27/3 στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος μισθός θα «ξεκινά» από τον αριθμό «8» και μένει να δούμε πλέον, είναι το ακριβές ποσοστό της αύξησης.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η αύξηση αναμένεται να ανεβάσει τον κατώτατο έως και τα 830 ευρώ μικτά.

Αυξήσεις σε τριετίες και ακόμα 19 επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε από την 1η Απριλίου 2023 ενισχύθηκε συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η αφορμή του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την φοροτεχνικό Αθανασία Στολάκη, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης 26/3, η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ενώ, η αύξηση αυτή επηρεάζει και τις τριετίες, που θα αυξηθούν ανάλογα.

Στόχος τα 950 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.