Χατζηβασιλείου: Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις της τόσο οι κυρώσεις έρχονται ένα βήμα πιο κοντά (Ηχητικό)

358

«Αναδεικνύουμε το ζήτημα ότι είναι πια ευρωτουρκικό, και στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις της τόσο οι κυρώσεις έρχονται ένα βήμα πιο κοντά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο βουλευτής ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Από εκεί και πέρα δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν επιθυμεί περαιτέρω όξυνση γιατί η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και το γνωρίζει παρά πολύ καλά αυτό, άλλωστε το είδε και πριν από λίγες μέρες κατά την προηγούμενη κρίση στην ίδια περιοχή» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μάλιστα με ένα βασικό μότο ότι προστατεύουμε τα δικαιώματα μας χωρίς απολύτως καμία έκπτωση».

«Έτσι λοιπόν συνεχίζει ο πρωθυπουργός την όρθωση ενός διπλωματικού τείχους όχι μόνο σε μεσογειακό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μίλησε με τους σημαντικούς δρώντες με τον κ. Μισέλ, με τον κ. Στολτενμπεργκ, είχαμε μια πολύ θετική δήλωση του State Department χθες η οποία στην ουσία φωτογραφίζει ευθέως την Τουρκία για τις μονομερείς ενέργειες που κάνει στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι ο ίδιος είναι δήθεν ο περιφερειακός ρυθμιστής στην Ανατολική Μεσόγειο κι άρα δεν μπορεί να μένει άπραγος σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεύτερον, υπάρχει στην Τουρκία ένα εσωτερικό ακροατήριο το οποίο έχει «εκπαιδευτεί» από τον Ερντογάν σε εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορική. Αυτό το ακροατήριο λοιπόν πιέζει τον τούρκο πρόεδρο να αναλάβει δράση και να μην παρακολουθεί στωικά τις εξελίξεις που διαμορφώνει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην περιοχή», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Άρα λοιπόν το κάνει και για εσωτερική κατανάλωση γιατί πρέπει να δείξει στους τούρκους πολίτες ότι δεν είναι παθητικός δέκτης των γεγονότων. Και τέλος η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται βέβαια αυτό συμβαίνει εδω και πάρα πολύ καιρό, δεν εκτιμώ ότι είναι σε καθεστώς κατάρρευσης η οικονομία της Τουρκίας. Είναι όμως μια προβληματική οικονομία, ψάχνει ο Ερντογαν διαρκώς για εναλλακτικά θέματα ούτως ώστε να αλλάζει την ατζέντα της επικαιρότητας», εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «ο σκοπός του Ερντογάν ήταν να έρθει άδω, να κάνει φασαρία, να απλώσει τα λεγόμενα καλώδια ούτως ώστε να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο βυθό και στον πυθμένα για να μπορέσει να παρουσιάσει, έστω πρόχειρα, αποτελέσματα τέτοιου είδους ερευνών. Δεν το πέτυχε αυτό! Δεν το πέτυχε διότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι παρών στην περιοχή και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρεμποδίζει το Oruc Reis από το να κάνει ηχοβολισμό».

«Στέλνει κάθε 15 λεπτά μηνύματα και πομπούς τα οποία δημιουργούν πεδία που δεν επιτρέπουν στα καλώδια να κάνουν ηχοβολισμό. Συμπέρασμα, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποτρέψει τον Ερντογάν από το να πετύχει τον σκοπό των πρόχειρων ερευνών. Γιατι μη γελιέστε ότι ο Ερντογαν θέλει δεν κάνει σοβαρές έρευνες! 15 μέρες έχει δεσμεύσει την περιοχή αυτή, σε 15 μέρες δεν κάνει κανείς σοβαρή έρευνα. Προφανώς έρχεται εδώ για λόγους εντυπωσιασμού, για να δείξει ότι ο ίδιος αντιδρά και ζητάει ρόλο σημαντικό στην ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό το κάνει. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, είναι καθαρά θέματα εντυπωσιασμού», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ακόμη ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου όπως και η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας δείχνουν το δρόμο με τον οποίο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το γράμμα του διεθνούς δικαίου».

«Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα για να καταρριφθούν οι ελληνικές θέσεις ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ούτε και υπάρχει νομικό επιχείρημα από την Τουρκία για να αποδείξει τη ‘’δικαιοδοσία’’ της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής την οποία παραβιάζει τις τελευταίες 24 ώρες», επισήμανε ο βουλευτής.

«Άρα αν η Τουρκία βρίσκονταν ποτέ ενώπιων ενός δικαιοδοτικού οργάνου δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο που να την βοήθα. Αντιθέτως υπάρχει νομικό προηγούμενο υπέρ της Ελλάδος και αυτό είναι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο!», συμπλήρωσε επεξηγηματικά.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θέλει διάλογο με τις γειτονικές χώρες, πόσω μάλλον με την Τουρκία με την οποία έχουμε τις γνώστες προβληματικές σχέσεις», ωστόσο όπως είπε «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει άνευ ορών και προϋποθέσεων όπως επιθυμεί ο κος Ερντογαν και μάλιστα εκτιμώ ότι εκτίθεται ο Τούρκος πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες ως αποσταθεροποιητής διότι προφανώς συμφώνησε προσχηματικά στο να ξεκινήσουν εκ νέου τις διερευνητικές επαφές και τώρα βρήκε μια ωραία αφορμή για να τις παγώσει και να οδηγηθούμε στη νέα προκλητική του ενεργεία».

«Ο διάλογος για να γίνει χρειάζονται προϋποθέσεις. Πρώτη, να μην υπάρχει προκλητικότητα, βία και εκβιασμός. Δεύτερη, η ατζέντα είναι συγκεκριμένη, η μόνη μας διάφορα είναι η οροθέτηση θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας δηλαδή κι ΑΟΖ. Και τρίτον, το πλαίσιο του διαλόγου είναι αυτό που ορίζει το διεθνές δίκαιο και μόνο! Όλα τα αλλά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου, ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε: «Δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι δυο φιλικές χώρες και υπέγραψαν μια συμφωνία με καλή πιστή και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ξέρετε οι συμφωνίες στο διεθνές δίκαιο είναι προϊόντα συμβιβασμού, ειλικρινούς συμβιβασμού κι αυτό κάναμε κι εμείς με την Αίγυπτο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ‘’χαλάσει’’ η σχέση της Αθήνας με το Κάιρο για τους εξής λογούς, πρώτον, νομικά δεν έχει κανένας, ούτε η Τουρκία, κάποιο εργαλείο διπλωματικό που θα μπορούσε να καταρρίψει την συμφωνία αυτή. Και δεύτερον, η Αίγυπτος, και δια των δηλώσεων της, φάνηκε ξεκάθαρα ότι τοποθετείται στη σωστή πλευρά της ιστορίας δηλαδή στη πλευρά του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

«Η Αίγυπτος λοιπόν είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνές συμβάσεις επομένως ξέρει πάρα πολύ καλά ο αιγύπτιος πρόεδρος ότι ο κος Ερντογάν είναι αυτός που προκαλεί μονίμως την αστάθεια. Και μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση αυτή του κ. Ερντογάν να πάει σε εκείνη την περιοχή και να σταματήσει στην ουσία λίγα μέτρα από την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα είναι κι ένα μήνυμα προς το Κάιρο ότι σε περίπτωση που εφαρμόσει και επικυρώσει το κοινοβούλιο της Αιγύπτου την συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα σίγουρα θα μπορούσε να ακολουθήσει και η δική τους σειρά στο θέμα των παραβιάσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όμως ξέρει ο κος Ερντογαν ότι και η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πολύ δυνατοί και υπολογίσιμοι παίκτες και γνωρίζει μέχρι που τον φτάνει», κατέληξε.