Κικίλιας: Η κυβέρνηση αποτίμησε ως ανώτερη όλων την αξία της ανθρώπινης ζωής

309

Την αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδας στη πανδημία του κορωνοϊού, θέλησε να τονίσει υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist με τίτλο: «Το ασημένιο τσουνάμι: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά της Covid-19»

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας είπε πως «η χώρα μας μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά, μετά από μια πολύ μεγάλη κρίση 10 χρόνων δημοσιονομικών πολιτικών και ένα χτυπημένο από την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας, προτάσσοντας την πρόληψη που κατά την άποψή μου είναι ανώτερη από την περίθαλψη. Και αυτό νομίζω ότι κρίνεται εκ του αποτελέσματος».

«Πραγματοποιήσαμε ασκήσεις ετοιμότητας στα αεροδρόμια στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας πριν καν έρθει στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα. Ορίσαμε Επιστημονική Επιτροπή κορυφαίων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, εντατικολόγων. Προτάξαμε την επιστημοσύνη τους. Προσωπικά τους θεωρώ πρότυπα για την ελληνική κοινωνία. Όπως φυσικά και τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους αυτούς τους μαχητές, τους «ήρωες της διπλανής πόρτας» που έδωσαν τη μάχη στον πρώτο κύκλο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σχετικά με την επιβολή του γενικού lockdown, ο υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποτίμησε «ως ανώτερη όλων την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδειξε αυτό, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις των ειδικών και φέρνοντας τη χώρα σε lockdown πριν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη απόφαση για έναν ηγέτη. Την πήρε έγκαιρα και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος».

Σχετικά με το «άνοιγμα» του Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «έχουμε φτιάξει έναν ακτινωτό σχεδιασμό με πολλαπλό testing, ειδικούς μοριακούς αναλυτές στα νησιά, πιο μεγάλους στα Νοσοκομεία αναφοράς, πολλαπλές αεροδιακομιδές και μεγαλύτερες δυνατότητες από άλλα χρόνια, με οργάνωση και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, με 5.000 υγειονομικούς παραπάνω στο Σύστημα Υγείας που προσελήφθησαν τους τελευταίους 3 μήνες, οι 700 στα νησιά μας. Ένα σύστημα τέτοιο έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τη νησιωτικότητά μας, που είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

«Το ζητούμενο είναι πώς θα τελειώσει αυτή η περίοδος και πώς θα πάμε στον επόμενο κύκλο, αν θα υπάρχει εμβόλιο, αν θα υπάρχουν φάρμακα», τόνισε ο υπουργός.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε επίσης ότι «όλα αυτά φυσικά και έχουν να κάνουν με τη γήρανση του πληθυσμού, την οικονομική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κάθε συστήματος υγείας, γιατί η Δημόσια Υγεία, κατά την άποψή μου, είναι ανώτερη της περίθαλψης στα σύγχρονα συστήματα υγείας.Για αυτό και φέραμε πριν τον κορονοϊό, ένα νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που είχε πολλά χρόνια να έρθει και να εφαρμοστεί στη Βουλή, το οποίο στηρίχθηκε και ψηφίστηκε. Για αυτό και προχωρήσαμε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διαψεύδοντας όσους έλεγαν επί 20-25 χρόνια ότι δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί».

Σχετικά με διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι κλειδί για να σωθεί «είναι να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής και έχουν επιβαρύνει την υγεία μας».

«Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μη άθληση, η κακή διατροφή, το στρες, είναι αυτοί οι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που οδηγούν στα 4 κύρια νοσήματα. Στα καρδιαγγειακά, στον διαβήτη, στη χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και στον καρκίνο.Εμείς πιστεύουμε ότι με screening, προσυμπτωματικό έλεγχο, πρόληψη, σωστή επιμόρφωση των μαθητών και της κοινωνίας μπορούμε να προλάβουμε αυτές τις κύριες νόσους πολύ πιο νωρίς στην πορεία και τη διαδρομή τους, έτσι ώστε οι πολίτες μας να έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και τα Νοσοκομεία μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνονται πολύ λιγότερο», ανέφερε ο υπουργός.

«Και αυτό να δώσει τη δυνατότητα με νέα κονδύλια, με στήριξη, με ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών του, να στηριχτεί και στο μέλλον, παρά την υπογεννητικότητα που είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.