Κίνα και Ρωσία ετοιμάζουν “ναυτικά γυμνάσια”

165

Η Ρωσία και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια από τις 21 ως τις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια ομάδα πλοίων του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού με επικεφαλής το καταδρομικό πυραύλων Varyag (σ.σ. η ναυαρχίδα του Στόλου του Ειρηνικού), πλέι από το Βλαδιβοστόκ για να συμμετάσχει στις κοινές ναυτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Θα συμμετέχουν ακόμα η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov και οι κορβέτες Sovershennyy και Hero of the Russian Federation Aldar Tsydenzhapov.

Οι σινορωσικές κοινές ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο από το 2012, θα περιλάβουν εκτοξεύσεις πυραύλων και πυρά πυροβολικού στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο κύριος λόγος των γυμνασίων είναι να ενισχυθεί η ναυτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα και να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».

«Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας θα στείλει δύο αντιτορπιλικά, δύο περιπολικά, ένα ολοκληρωμένο πλοίο εφοδιασμού και ένα υποβρύχιο ντίζελ για να συμμετάσχουν στην άσκηση», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι εκτός από πλοία, στις ασκήσεις θα συμμετέχουν επίσης ναυτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του Στόλου του Ειρηνικού και του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο στην Ουκρανία, η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις της, καθώς και τις σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας με το Πεκίνο και θεωρεί τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ σύμμαχο κλειδί σε μια αντιδυτική συμμαχία.