Κορκίδης: Στο τέλος του χρόνου οι απώλειες τζίρου θα είναι 50 δισ. εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας

350

«Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι στο τέλος του χρόνου οι απώλειες τζίρου θα είναι 50 δις και μια μείωση στο ΑΕΠ της χώρας μας στα 168 δις από τα 187, 8. Είναι τεράστιες οι απώλειες για την οικονομία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Αναφορικά με την απόφαση του κ. Γεωργιάδη τα super market να πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Κορκίδης σημείωσε: «Όλα αυτά υπό συνθήκες κανονικότητας βεβαίως θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός όμως όταν έχουμε απουσία φυσικού δικτύου καταστημάτων, έχουμε απώλεια πελατών, έχουμε μείωση τζίρου και είμαστε και σε μια κατάσταση καραντίνας δηλαδή σε μια έκτακτη κατάσταση προσωρινή τότε το μέλημά μας θα πρέπει να είναι, σαν καλοί έμποροι, πως θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής».

«Το να απαγορεύεις να πουλάς κάτι που έχεις στο ράφι σου, το οποίο το έχεις επιτρέψει με ΚΑΔ να γίνεται, επιβαρύνει μια εικόνα και μια κατάσταση που θεωρείται προσωρινή. Εμένα με παραπέμπει στην κατσίκα του γείτονα, ‘’δεν έχω εγώ κατσίκα να μην έχεις και εσύ’’. Αυτή δεν είναι λογική εμπορική γιατί στρέφει τον καταναλωτή εναντίον μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμένα ο ρόλος μου δεν είναι συνδικαλιστικός και διεκδικητικός, αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει πριν δύο χρόνια, εμένα ο ρόλος μου είναι να στηρίξω το σύνολο των επιχειρήσεων και αυτή τη στιγμή νοιώθω αχαριστία . Πριν λίγους μήνες λέγαμε «μπράβο στα παιδιά στα super market, μπράβο στα super market που μέσα σε μια πανδημία στέκονται εκεί και μας εξυπηρετούν» και τώρα λέμε ότι δεν θα εξυπηρετηθείς για αυτά τα αγαθά γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Μα αθέμιτος ανταγωνισμός είναι η ίδια η καραντίνα και το lockdown. Όταν κλείνεις κάποιους και αφήνεις ανοιχτά κάποιους άλλους δημιουργείς αθέμιτο ανταγωνισμό, το ίδιο μπορεί να αισθανθεί και ένα εστιατόριο που δεν έχει delivery», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

«Μόνο το 17% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων έχει ηλεκτρονικό κατάστημα μετά από 10 χρόνια κρίσης δηλαδή και διαδικτυακά να πάμε μέσω αυτού του δικτύου, πάλι οι μεγάλοι θα πάρουν το μερίδιο και οι κολοσσοί του διαδικτύου και τα χρήματα δεν θα μείνουν και στην Ελλάδα ενώ στο ελληνικό super market εδώ θα αφήσει τα χρήματα. Το λεω για να προβληματιστούμε και να μην παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το lockdown, ο κ. Κορκίδης ανέφερε: «Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε ποιο θα είναι το μέγεθος της ζημιάς, ακόμα οι απώλειες είναι ο άγνωστος Χ της εξίσωσης. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι απώλειες τζίρου ήταν 35 δις και εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλα 5 δις τον Νοέμβριο. Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι στο τέλος του χρόνου οι απώλειες τζίρου θα είναι 50 δις και μια μείωση στο ΑΕΠ της χώρας μας στα 168 δις από τα 187, 8. Είναι τεράστιες οι απώλειες για την οικονομία».