Κούρκουλα στη δίκη Λιγνάδη: «Είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες να τον καταγγέλλουν – Ήθελαν να τον πλήξουν»

388

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, για υποθέσεις βιασμών, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.  Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η στενή φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη, ηθοποιός και πολιτικός, Ελένη Κούρκουλα.

Η μάρτυρας στην έναρξη της κατάθεσης της ανέφερε πως όση ώρα βρισκόνταν εκτός της δικαστικής αίθουσας περιμένοντας τη σειρά της, την προπηλάκισε μάρτυρας στην υπόθεση.

Η κυρία Κούρκουλα είχε προταθεί να καταθέσει από την πλευρά Λιγνάδη στο στάδιο της ανάκρισης προκειμένου να βεβαιώσει ότι τον Αύγουστο του 2015, φιλοξένησε στην Ιθάκη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη καθώς αρχικά ο δεύτερος καταγγέλλοντας στην υπόθεση, είχε προσδιορίσει τον βιασμό του στις 9 Αυγούστου 2015. Ωστόσο, στη συνέχεια άλλαξε την ημερομηνία και τον τοποθέτησε στα τέλη Ιουλίου 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου.

Η μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, τόνισε πως έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλη αυτή η υπόθεση και χαρακτήρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη αδελφικό της φίλο, οικογένεια της.

Όπως επισήμανε επίσης δεν είχε διαπιστώσει ποτέ να έχει σχέση με ανήλικους ενώ τον χαρακτήρισε ένα γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Πως εσείς αντιληφθήκατε τα γεγονότα της σύλληψής του;

Μάρτυρας: Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Άκουγα 20 ημέρες πριν τη σύλληψή του ότι «κάτι έρχεται με τον Λιγνάδη». Τον ρώτησα πολλές φορές όχι μια. «Τι είναι αυτό που έρχεται;». Μου είπε «δεν ξέρω». Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ μετά συνελήφθη.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιο πρόσωπο και μάλιστα αλλοδαπής υπηκοότητας;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Η Ελένη Κούρκουλα μάλιστα απέδωσε τις καταγγελίες σε βάρος του φίλη της στην επιθυμία κάποιων να πλήξουν την υπουργό Πολιτισμού και τον Πρωθυπουργό.

Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό είναι τα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες; Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέσω τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες.

«Βρέθηκε με ανήλικο-Υπάρχουν κι άλλοι καταγγέλλοντες»
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη γράφοντας, όπως είπε, μουσική για τα έργα που εκείνος σκηνοθετούσε.

«Την Άνοιξη του 2006 βρέθηκε με ένα παιδί ανήλικο, ήξερα ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκα. Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί. Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του το 2006. Ο συγκεκριμένος κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος» εξήγησε ο μάρτυρας για τους λόγους που αποφάσισε να διακόψει τις επαφές του με τον κατηγορούμενο τον οποίο γνώριζε από το 1993.

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είχαν ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Με τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας; Έμεναν στο ίδιο δωμάτιο…

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι μεμπτό στο ότι έμεναν στο ίδιο δωμάτιο; Πως συμπεράνατε ότι είχε ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Δεν είχα μάθει την αλήθεια για την ηλικία του και αυτό με έβαλε σε σκέψεις, συν τις φήμες που υπήρχαν και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του κατηγορούμενου.

Πρόεδρος. Για αυτό τι ξέρετε;

(…)

Πρόεδρος: Αφού λέτε ότι τον βλέπατε με ανήλικα αγόρια και ανήλικες εσείς γιατί διακόψατε το 2006;

Μάρτυρας: Ήλθε η ώρα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Πρόεδρος: Πως προέκυψε η κατάθεση σας τώρα;

Μάρτυρας: Είδα τη συνέντευξη του Β.Κ …

(…)

Πρόεδρος: Τους καταγγέλλοντες τους γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήλθε χτυπημένος στις πρόβες; Πότε ήλθε και πόσες φορές;

Μάρτυρας: Δυο φορές, μια το 1996 και μια το 1997.

Εισαγγελέας: Δεν τον ρωτήσατε ποιος τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Όχι, όχι κανένας δε ρωτούσε ούτε για το μαχαίρωμα, δεν μας είπε κάτι. Το μόνο που μου είπε ήταν να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά.

Εισαγγελέας: Τον βλέπατε να συνοδεύετε από ανήλικα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι και εγώ και άλλοι τον έβλεπαν.

Μάλιστα, ο μάρτυρας συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις του εισαγγελέα ανέφερε πως γνωρίζει και άλλα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο και δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Υπεράσπιση: Μπορείτε να πείτε έστω έναν που από το 2002 μέχρι το 2022 να εχει κάνει ανάρτηση που να λέει ότι ο κ. Λιγνάδης κάνει παρέα με ανήλικα;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Από ποια ηλικία ήσασταν στο περιβάλλον του Χατζηδάκη;

Μάρτυρας: Από τη Δευτέρα Λυκείου. Ο πατέρας ενός φίλου μου ήξερε τον ηχολήπτη του Χατζηδάκη στην ΕΡΤ του έστειλα ένα ντέμο μου.

Υπεράσπιση: Για ποιο λόγο τότε εσείς κακίζετε τον Λιγνάδη να κάνει παρέα με τους μαθητές του. Είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας:  Ήταν μια παρέα 4 – 5 άτομα και αυτό ανοιγόκλεινε ήταν σε οντισιόν

Υπεράσπιση: Γιατί είναι κακό αυτό;

Μάρτυρας: Δεν είπα ότι κακό.

Υπεράσπιση: Αυτό είναι κακό; Στο χώρο του Κουν δε συνηθίζονταν;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στον Κουν.

Εισαγγελέας: Εν κατακλείδι θα αναφερθείτε στα άτομα -που όπως είπατε – γνωρίζετε ότι κακοποιήθηκαν από τον  κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Όχι δε θέλω

Εισαγγελέας: Τα γνωρίζετε αυτά τα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι κάποια από αυτά τα άτομα τα γνωρίζω.

Πρόεδρος: Εσείς ξέρετε ονόματα και δε θέλετε να πείτε ή είναι μόνο φήμες αυτά που ξέρετε;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άνθρωποι οι  οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα Ν.Σ, ο οποίος είχε καταθέσει σε προηγούμενη δικάσιμο ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο με μια μεταλλική ράβδο το 2005 σε ηλικία 19 ετών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουνίου.