Kyiv Post: «Η μεταπολεμική ευημερία της Ουκρανίας εξαρτάται από τη λήψη των σωστών μέτρων τώρα»

154

Η Ουκρανία έχει καταπλήξει τον κόσμο με την ανθεκτικότητά της στη ρωσική επιθετικότητα τα τελευταία δέκα χρόνια, ειδικά μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Εφόσον η Δύση στέκεται σταθερά πίσω από την Ουκρανία, φαίνεται πολύ απίθανο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταφέρει να κατακτήσει στρατιωτικά την Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι εδώ για να μείνει και, ενώ εξακολουθεί να διεξάγει έναν βίαιο πόλεμο, η κυβέρνησή της πρέπει να σκεφτεί τη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας που έχει υποφέρει τόσο πολύ.

 

Η δημογραφία είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων. Γιατί; Το 1992 η Ουκρανία είχε 52 εκατομμύρια ανθρώπους. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τώρα, αλλά η Ουκρανία αυτή τη στιγμή έχει περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους – και ο πληθυσμός γερνά ταχέως.

 

Το 1983 γεννήθηκαν 807.000 μωρά στην Ουκρανία, αλλά το 2023, ένα χρόνο μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο, ο αριθμός ήταν 187.000 – μια εκπληκτική πτώση της τάξης του 77%. Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία είχε τον ταχύτερα συρρικνούμενο πληθυσμό στον κόσμο λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων, των δεκαετιών μετανάστευσης και της εκροής εργατικού δυναμικού.

Κατά τη διάρκεια του 2021, πριν από την ρωσική εισβολή, υπήρξαν 272.000 γεννήσεις και 714.000 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θνησιμότητας από τον Covid. Εκείνη τη χρονιά, η ημερήσια φυσική απώλεια στην Ουκρανία ήταν συνολικά 1.200 άτομα.

Προσθέστε τη μετανάστευση από τη χώρα, τις απώλειες πολέμου ιδιαίτερα από το 2022, τα εκατομμύρια των προσφύγων και το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας και θα έχετε μια τέλεια καταιγίδα απώλειας πληθυσμού και ρεκόρ χαμηλών γεννήσεων.

 

Το δημογραφικό, το ποσοστό γεννήσεων και οι πληθυσμιακές τάσεις επηρεάζουν τα πάντα – από την οικονομία, τους φόρους, το εργατικό δυναμικό και τα συνταξιοδοτικά συστήματα, μέχρι το κλείσιμο σχολείων, το άδειασμα χωριών, τη συρρίκνωση των μικρών πόλεων και την απώλεια μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε δίκιο που δημοσίευσε ένα προσχέδιο εγγράφου νωρίτερα φέτος με τίτλο «Στρατηγική Δημογραφικής Ανάπτυξης της Ουκρανίας έως το 2040». Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει;

Πρώτον, η δημογραφία πρέπει να είναι στρατηγικό, δικομματικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας. Πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι του Προέδρου και της Κυβέρνησης κάθε μήνα, για πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η πολεμική προσπάθεια και η άμυνα είναι οι κύριες προτεραιότητες για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και η δημογραφία πρέπει να είναι μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων.

 

Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας υπουργείου δημογραφίας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιταλία και η Επιτροπή της ΕΕ ίδρυσαν όλα τέτοια υπουργεία ή υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, η Ουκρανία χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική στρατηγική, τόσο τώρα όσο και μετά το τέλος του πολέμου. Μόλις επιστρέψει η ειρήνη, θα υπάρχουν εκατομμύρια Ουκρανοί, οι οποίοι κατοικούν αυτή τη στιγμή στη Δύση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιστροφής στην πατρίδα τους. Εάν δεν υπάρξει ώθηση στην ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, μπορεί να επισκεφθούν την Ουκρανία αλλά πιθανότατα θα φύγουν ξανά – αυτή τη φορά χωρίς σχέδια για επιστροφή. Επιπλέον, μπορεί να τραβήξουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των αποστρατευμένων ανδρών που έμειναν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι αφορολόγητες ζώνες, τα επενδυτικά πάρκα, τα κίνητρα πληροφορικής, οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, τα κεφάλαια της ΕΕ, η υποστήριξη των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα – όλα χρειάζονται. Η Ουκρανία χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία για να σταματήσει τη διαρροή εγκεφάλων. Χρειάζεται προγράμματα παρόμοια με το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρίτον, η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα, ειδικά για τις νέες οικογένειες. Τα έργα στέγασης με δημόσια χρηματοδότηση δεν είναι πλέον δυνατά λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων. Με τον καιρό, η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα για οικόπεδα (400 – 500 τ.μ.) για νεαρά ζευγάρια στα προάστια, με όραμα να χτίσουν τα δικά τους σπίτια.

Η ιδιοκτησία σπιτιού παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της γονεϊκότητας. Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και σταθερή στέγαση θα παίξει ρόλο στην ανάλυση κόστους-οφέλους των νέων για το εάν θα επιστρέψουν ή όχι στην Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν μπορεί να δώσει υψηλούς μισθούς όπως η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ ή άλλες δυτικές χώρες, αλλά μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες πίσω στην πατρίδα στους νέους της που δεν θα φτάσουν πουθενά στο εξωτερικό. Αντί να πληρώνει ενοίκιο στο εξωτερικό για χρόνια, όπου τέσσερις έως πέντε νέοι νοικιάζουν το ίδιο διαμέρισμα χωρίς να έχουν σπίτι, η Ουκρανία θα πρέπει να προσφέρει «τεμάχια», βαριά επιδοτούμενα οικόπεδα, όπου τα νεαρά ζευγάρια μπορούν να χτίσουν το μέλλον τους στην πατρίδα τους.

Τέταρτον, η Ουκρανία χρειάζεται τόσο οικονομικά κίνητρα όσο και φορολογικές ελαφρύνσεις για πολύτεκνες οικογένειες με παιδιά, ειδικά για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά. Οι μητέρες, τα παιδιά και οι οικογένειες χρειάζονται κάθε δυνατή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν σχολικών βιβλίων.

 

Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας αμφισβητείται από τις βάναυσες πολεμικές δαπάνες που προκαλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά η υποστήριξη των παιδιών είναι μια επένδυση στο μέλλον. Δεν υπάρχει χώρα χωρίς ανθρώπους, και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παιδιά και νέους.

Όλα όσα σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών πρέπει να έχουν τον μικρότερο δυνατό φόρο: από πάνες και καρότσια μέχρι παιδικές τροφές και οικογενειακά αυτοκίνητα, όπως επταθέσια οχήματα. Οι μεγάλες οικογένειες αξίζουν μεγάλη υποστήριξη, μαζί με τις χήρες, τα ορφανά, τους τραυματίες στρατιώτες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους πρόσφυγες.

Πέμπτον, η Ουκρανία θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στα νηπιαγωγεία, εξισορροπώντας την εργασία και την ανατροφή των παιδιών. Η κατασκευή νέων νηπιαγωγείων διαρκεί χρόνια και κοστίζει πολύ. Η λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση του σχολικού χώρου σε νηπιαγωγεία, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Τέτοιες προσαρμογές είναι σχετικά εύκολες, χρειάζονται μόνο δύο έως τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια πολύ καλύτερη προοπτική από την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων. είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο.

Επιπλέον, η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμάσει έναν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων επιστροφής στο σπίτι μόλις αποστρατευτούν οι στρατιωτικοί και οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων έργων επιστροφής στην εργασία, επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής, ομάδων υποστήριξης PTSP και παρόμοια. Αυτοί οι στρατιώτες θα πρέπει να λάβουν κάθε δυνατή υποστήριξη μόλις επιστρέψουν από το μέτωπο και ξεκινήσουν ξανά με τη ζωή των πολιτών τους.

Οι στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες, θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους και οι νεότεροι θα δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Μερικές φορές το «μέτωπο για το σπίτι» είναι εξίσου δύσκολο για αυτούς τους θαρραλέους, μόλις επιστρέψουν από το μέτωπο της μάχης και τα χαρακώματα.

 

Το Baby boom μπορεί να αναμένεται μετά τον πόλεμο, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη αύξηση για μόλις δύο έως τρία χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο και πολιτικές που θα κάνουν την Ουκρανία ανταγωνιστική και βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Πρέπει να εφαρμοστεί μια δημογραφική στρατηγική, ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος γιατί η ζωή πρέπει να συνεχιστεί

Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά η οικονομία δεν έχει σταματήσει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μισθούς. Τα σχολεία δεν έχουν κλείσει, γιατί τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση. Η γεωργία δεν έχει σταματήσει, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από τρόφιμα. Το ίδιο συμβαίνει με τη δημογραφία και τις γεννήσεις: πρέπει να συνεχιστούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η δημογραφία, οι νέοι και ο ζωντανός πληθυσμός αποτελούν μεγάλο μέρος του μέλλοντος της χώρας. Δεν μπορείς να ξαναχτίσεις μια χώρα και να διατηρήσεις την οικονομία της μόνο με συνταξιούχους. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για νέους που είναι πρόθυμοι να χτίσουν το μέλλον τους στη χώρα τους.

Η μεγαλύτερη νίκη ενάντια στον θάνατο και την καταστροφή είναι όταν ένα νεογέννητο μωρό ανοίγει τα μάτια του και αρχίζει να αναπνέει: η ζωή πρέπει να κερδίσει τον θάνατο. Η Ουκρανία δεν πρέπει απλώς να επιβιώσει, αλλά η χώρα πρέπει επίσης να ζήσει και να ευδοκιμήσει.

Μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, ο ουκρανικός λαός το αξίζει.

 

Άρθρο του Λόρδου Ashcroft στην σελίδα ConservativeHome.com και αναδημοσιεύτηκε στην Kyiv Post

 

Ο Λόρδος Ο Λόρδος Ashcroft KCMG PC είναι ένας διεθνής επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, συγγραφέας και δημοσκόπος.