Κύπρος: Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο (!) που παρουσιάζει ομοφυλόφιλες οικογένειες με δύο μητέρες και δύο πατέρες

373

Μετά από επιστολή-διαμαρτυρία από την ομάδα «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» και καταγγελίες από γονείς, το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αποφάσισε την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» απέστειλλε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 και αναφέρεται στα διαφορετικά είδη οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο γονέων.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.