Λέων: Η Ίριδα δίνει την καθοριστική βολή στη δράστιδα ή τους δράστες

203

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα μίλησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ Από τις Έξι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λεων,  η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου και ο ανταποκριτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Πάτρα, Μιχάλης Βασιλάκης.

Ειδικότερα ο Μιχάλης Βασιλάκης αναφέρθηκε σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με το τάμπλετ της Τζωρτζίνας. Όπως είπε, γίνεται λόγος για κάποιες παιδικές εκπομπές αλλά και τη σύνδεση με έναν λογαριασμό μέιλ ο οποίος φέρεται να ανήκει στη μητέρα. Για αυτά, όπως είπε, υπάρχει πρόσβαση και από τις ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Ο πρόεδρος της  ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λεων, τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του «ακόμα και σε δικαστικό επίπεδο το παιδί το οποίο δίνει την καθοριστική βολή στη δράστιδα ή στους δράστες είναι η Ίριδα». «Θα δείτε ότι στην Ίριδα δεν θα μπορέσει να υπάρξει κανένα επιχείρημα ούτε σε επίπεδο δικαστηρίου ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο από τη δράστιδα ή τους δράστες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφασή του να αποσυρθεί από την υπόθεση. Εξήγησε ότι: «Νομίζω ότι σε αυτή την υπόθεση προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Βλέπαμε μια υπόθεση η οποία εξελισσόταν για τα τρία παιδιά χωρίς ουσιαστικά να έχουν θέσει οι γονείς κάποιο τεχνικό σύμβουλο, για να υπερασπιστεί, αν θέλετε, τους θανάτους των τριών παιδιών. Νομίζω κι εγώ και οι υπόλοιποί συνάδελφοι που συμμετείχαμε στον δημόσιο διάλογο ένα από τα μελήματά μας ήταν προφανώς να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για θέματα της επιστήμης μας, για να αντιλαμβάνεται τους όρους οι οποίοι ήταν σύνθετοι και από την άλλη μεριά να υπερασπιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε την επιστημονική αλήθεια σε αυτά τα παιδιά. Με τον ορισμό των δυο πραγματογνωμόνων, δύο ανθρώπων τους οποίους πρέπει να σας πω ως πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας ότι απόλυτα εμπιστευόμαστε, νομίζω έχει κλείσει ένας κύκλος».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που θα καταθέσουν οι συνάδελφοι είναι πραγματικά αυτό που συνέβη και που τους σόκαρε καταρχήν στο Καραμανδάνειο που ήταν η πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας και φυσικά μετά η πορεία του παιδιού στο νοσοκομείο του Ρίου. Ιατρικό λάθος δεν διαπιστώνεται εκ μέρους των γιατρών. Γνωρίζουν πολύ καλά οι γονείς ότι είχαν την απεριόριστη φροντίδα και από τα δυο νοσοκομεία. Αυτό που προκύπτει ήταν μια μεγάλη αγωνία των γιατρών να μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό που βλέπαν μπροστά τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών στην Πάτρα είπε: «Εχει σημασία ότι το λέει ο υπουργός, αλλά και πολλοί ιατροδικαστές έχουν βγει και μιλάνε για αστοχίες σε ό,τι αφορά τα αίτια θανάτου του πρώτου και του δεύτερου παιδιού για αυτό και οι δυο εισαγγελείς ζητούν εκ νέου ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες προκειμένου να δούμε ποια ήταν τα αίτια θανάτου των παιδιών. Καταρχήν ξεκινάμε να δούμε αν ήταν εγκληματική ενέργεια και μετά να δούμε ποιος μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, αν υπάρχουν συμμέτοχοι. Οπου χρειάζεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπου δηλαδή τα αποδεικτικά μέσα το σηματοδοτούν και το ενισχύουν αυτό, ο ανακριτής θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης».