Λίβανος: Μέλη της Χεζμπολάχ και του Ισλαμικού Τζιχάντ «εξουδετέρωσαν» αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ

222

Πέντε μαχητές, τρεις του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και δυο της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη 8/5/2024 σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, σημειώνονται στην πράξη καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στην κοινότητα Χιαμ», είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, προσθέτοντας πως τα θύματα αυτά ήταν «παλαιστίνιοι μαχητές».

Οι «Ταξιαρχίες αλ Κουντς», ο στρατιωτικός βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, επιβεβαίωσαν πως τρία μέλη τους σκοτώθηκαν «στα σύνορα με την κατεχόμενη Παλαιστίνη στον νότιο Λίβανο».

Η πηγή στις λιβανικές ασφαλείας πρόσθεσε ότι «δυο μαχητές της Χεζμπολάχ» σκοτώθηκαν σε άλλη επιδρομή, στην κοινότητα Οντάισα, πάνω στα σύνορα.

Χθες η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι δυο μαχητές της σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, ο ένας από τους οποίους καταγόταν από την επίσης παραμεθόρια κοινότητα Κφαρ Κίλα.

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) είχε μεταδώσει νωρίτερα πως «ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο τις κοινότητες Χιαμ και Καφρ Κίλα».

Στιγμιότυπα που απαθανάτισε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζουν πυκνές στήλες καπνού να υψώνονται μετά την επιδρομή στη Χιαμ.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον κοινοτήτων στον νότιο Λίβανο, ανάμεσά τους την Οντάισα.

Με ανακοίνωσή τους χθες Τετάρτη το βράδυ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας «στρατιωτικές υποδομές από τις οποίες επιχειρούσαν τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και άλλες στρατιωτικές υποδομές» της σιιτικής παράταξης.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 11 επιθέσεις εναντίον κτιρίων του ισραηλινού στρατού, συγκεντρώσεων στρατιωτών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο Ισραήλ με drones μιας κατεύθυνσης και κατευθυνόμενους πυραύλους.

Το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, βάζει γενικά στο στόχαστρο ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κοντά στα σύνορα. Το Ισραήλ ανταποδίδει με πλήγματα ολοένα πιο βαθιά στο λιβανικό έδαφος και εναντίον αξιωματούχων της Χεζμπολάχ.

Σε επτά και πλέον μήνες εχθροπραξιών στα σύνορα, τουλάχιστον 395 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 257 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 77 άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανάμεσα στα θύματα είναι επίσης 19 μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 22 άνθρωποι, 13 στρατιωτικοί και εννέα άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Πηγή: OnAlert.GR