Η συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

433

“Πρέπει να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πολύ διαφορετικές συνθήκες. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε μια υποχρέωση να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα” απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, αφού ερωτηθείς γιατί δεν τα έλαβε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, τα υπολόγισε σε 8 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι “σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δις ευρώ. Δεν δικαιολογείται”, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης “απολύτως κοστολογημένα”.

Απόλυτη αποτυχία το δεύτερο lockdown

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου lockdown, “θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας” σχολίασε ο ίδιος. “Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό” και έκανε λόγο για “απόλυτη αποτυχία” μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν “αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας”.

“Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. “Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση” των μονάδων, κατέληξε.

«Τα νούμερα αλλάζουν» στις δημοσκοπήσεις

«Υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ότι και «τα νούμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές»«Πιστεύω ότι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες. Δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αν καταφύγει σε πρόωρες εκλογές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες που είχαμε δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και με δύσκολες συναντήσεις και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες» υπενθύμισε.

«Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο όχι γιατί ήταν όλα μέλι γάλα. Ήταν ένα ζωντανό ντιμπέιτ» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρεί κανάλια επικοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβλέψιμη την τακτική Ερντογάν, αρνήθηκε ότι είναι απομονωμένος ο Τούρκος Πρόεδρος και προσπαθεί αν δημιουργήσει τετελεσμένα. «Έχουμε διαφορές; με την Τουρκία; Μια διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα “ και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο» δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε ότι «πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Η ανησυχία μου η μεγάλη είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προέκρινε μια στρατηγική «καρότο και μαστίγιο» από την ΕΕ προς τη γειτονική χώρα, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο λογικής.