Λωρίδα της Γάζας: «Τουλάχιστον 30 δις δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης – Θα χρειαστούν 80 χρόνια», λέει ο ΟΗΕ

199

O ΟΗΕ εκτιμά ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τον καταστροφικό πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, είναι μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας του άνευ προηγουμένου εύρους των καταστροφών.

«Οι εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη συνολική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Νταρντάρι, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα Αραβικά Κράτη του UNDP, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Αμάν.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο Νταρντάρι, που είναι επίσης αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η ανοικοδόμηση διεξαγόταν σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία, «αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες».

Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να τραβήξει μέχρι τον επόμενο αιώνα, εάν ο ρυθμός ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων συγκρούσεων, σύμφωνα την έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, περίπου 80.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, που εκδόθηκε από το UNDP, η Γάζα χρειάζεται «περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις εντελώς κατεστραμμένες κατοικίες».

«Είναι επομένως σημαντικό να ενεργήσουμε ταχέως για να μεταστεγάσουμε τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς κατοικίες και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις ζωές τους σε οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και αυτό πρέπει να γίνει εντός των τριών πρώτων ετών μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Επιπλέον, εκτίμησε σε «37 εκατομμύρια τόνους» τον όγκο των συντριμμιών που έχουν συγκεντρωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. «Μιλάμε για έναν κολοσσιαίο αριθμό και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ήδη προσεγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι «το 72% όλων των κατοικιών έχει ολικώς ή μερικών καταστραφεί».

ΟΗΕ

«Η ανοικοδόμηση πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή, αποτελεσματικότητα και με έναν εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, διότι εμείς αγνοούμε πώς ο πόλεμος θα τερματιστεί» και τι είδους διοίκηση θα εγκατασταθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: OnAlert.GR