Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο – Πτώση άνω του 3% στις τράπεζες

231

Μεγάλες απώλειες, οι οποίες κυμαίνονται στο 2%, εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές ακολουθούν το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων έως και 50 μονάδων βάσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, με το ελληνικό 10ετές να σκαρφαλώνει άνω του 4%.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε πτώση κατά 2,02% και διαμορφώνεται στις 868,76 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (886,64 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 868,73 έως 879,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια ισοδυναμούν με υψηλότερα έσοδα από τόκους), καθώς αυτή τη στιγμή διολισθαίνει στο -3,11% και τις 570,21 μονάδες (το χαμηλότερο επίπεδο από 24/5). Η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατρακυλάει στο -3,3% και το 1,10 ευρώ, κάτω δηλαδή της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ (1,15 ευρώ). Στο -2,9% και το 0,91 ευρώ ακολουθά η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -2,7% και το 0,96 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, υποχωρεί στο -2,6% και τα 3,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -2,93% 0,9132 ευρώ

Eurobank -2,74% 0,96 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -2,68% 3,415 ευρώ

Πειραιώς -3,34% 1,10 ευρώ

Η Λεωφόρος Αθηνών ακολουθεί την αισθητή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» τα πιο ριψοκίνδυνα assets, σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Κι αυτό, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει ενεργότερη δράση έναντι του υψηλού πληθωρισμού.

Χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) από την 1η Ιουλίου, ενώ προανήγγειλε για τον επόμενο μήνα την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (η πρώτη αύξηση από το 2011). Επίσης, σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,1% τον Μάιο) καθιστά τους αναλυτές εξαιρετικά ανήσυχους, δεδομένων των επιπτώσεων των αυξημένων επιτοκίων στην οικονομία (στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή μια περίοδος χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού).

Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Όλη αυτή η ανησυχία, η οποία κορυφώνεται με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις των προβλέψεων από ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα, ήδη αποτυπώνεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάσσεται άνω του 4%.

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να αντισταθεί στις εισαγόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα οι στηρίξεις των 850 μονάδων να αποτελούν το επόμενο μεγάλο «ανάχωμα» στην καθοδική κίνηση. Άλλωστε, για όσο διάστημα δεν επιλύεται η ρωσο-ουκρανική κρίση -και μαζί μ’ αυτήν οι οικονομικές της επιπτώσεις (πληθωρισμός, ενέργεια)- θεωρείται εξαιρετικά απίθανη μια ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, Γενικός Δείκτης υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική ημέρα κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), έχοντας πλέον ως βασικές στηρίξεις τις 850 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 880 μονάδες.

Πηγή: newmoney.gr