Μεσαίωνας στο Ιράν: Άνδρας γιαουρτώνει δύο γυναίκες επειδή δεν κάλυπταν τα μαλλιά τους – Συνελήφθησαν οι γυναίκες (video)

245

Συνελήφθησαν δύο γυναίκες στο Ιράν αφού δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτι, προφανώς επειδή δεν κάλυπταν τα μαλλιά τους δημόσια.

Στο βίντεο, το οποίο έγινε viral, διακρίνονται αρχικά οι δύο γυναίκες (σύμφωνα με την Telegraph μια έφηβη με την μητέρα της) οι οποίες έχουν μπει σε κατάστημα με τρόφιμα και περιμένουν να εξυπηρετηθούν όταν τις πλησιάζει ένας άνδρας ο οποίος αρχίζει να τους μιλά. Από τις κινήσεις φαίνεται ότι ο άνδρας αρχικά τους επιτέθηκε λεκτικά για το γεγονός ότι δεν κάλυπταν πλήρως τα μαλλιά τους.

Στη συνέχεια, ο επιτιθέμενος απωθείται έξω από το κατάστημα από τον καταστηματάρχη.

Και ο Μεσαίωνας του Ιράν δεν έχει τέλος. Οι γυναίκες και δέχθηκαν επίθεση και συνελήφθησαν.

Το δικαστικό σώμα του Ιράν δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν επειδή έδειχναν τα μαλλιά τους, κάτι που είναι παράνομο στο Ιράν.

Πρακτορείο του Ιράν αναφέρει ακόμη ότι έχουν εκδοθεί και «οι απαραίτητες ειδοποιήσεις» προς τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το νόμο.

Ο δράστης του γιαουρτώματος συνελήφθη επίσης για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από μήνες διαδηλώσεων στη χώρα με αίτημα τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης της χιτζάμπ (μαντίλας).

Η μη χρήση του χιτζάμπ δημοσίως είναι παράνομη για τις γυναίκες στο Ιράν. Αλλά ο θυμός και η απογοήτευση για τον νόμο έχουν οδηγήσει σε διαφωνίες στην ιρανική κοινωνία.

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της «ανάρμοστα».

 Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί από τον Δεκέμβριο. Αλλά οι αρχές δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης.

Ένας σκληροπυρηνικός Ιρανός βουλευτής, ο Χοσεΐν Αλί Χατζί Ντελιγκανί, έχει απευθύνει τελεσίγραφο προς το δικαστικό σώμα να παρουσιάσει μέτρα για να σταματήσει η περιφρόνηση των κανόνων εντός των επόμενων 48 ωρών.

Και το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επανέλαβε ότι οι Ιρανές γυναίκες πρέπει να φορούν το χιτζάμπ ως «θρησκευτική ανάγκη».

«Το χιτζάμπ είναι νομικό ζήτημα και η τήρηση του είναι υποχρεωτική», δήλωσε σε αποσπάσματα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.