Μητσοτάκης: Κοινή πυξίδα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου το Διεθνές Δίκαιο και η ειρήνη (Vids)

657

Κοινή πυξίδα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελούν το διεθνές δίκαιο και η ειρήνη, τόνισε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για ακράια ρητορική από την Τουρκία τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις κινήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες και υπογράφοντας έωλους νόμους και αυθαίρετα παράνομα μνημόνια.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας , ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι τορπίλισε τις προσπάθειες διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Δυστυχώς η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου, προτίμησε τον μονόλογο των παράνομων διεκδικήσεων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εμπρηστικές δηλώσεις και στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας, τόνισε πως η γειτονική χώρα στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα είπε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε «να ενισχυθεί η σχέση ΕΕ και Αιγύπτου», καθώς όπως είπε «η Αίγυπτος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Το Κυπριακό αποτέλεσε μέρος της ημερήσιας διάταξης στην τριμερή. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό ότι κάλεσε σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενώ απηύθυνε και επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.