Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την Ουκρανία λόγω της πολιτικής κρίσης στις ΗΠΑ

373

Συνέντευξη στο CNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα όπου συμμετέχει σήμερα στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ανησυχία του για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που βιώνουν.

«Ανησυχώ», είπε, «και η πολιτική κατάσταση αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ είναι ασαφής. Περιμένω στο τέλος η κατάσταση να επιλυθεί. Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και περιμένω ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Αυτή η πολιτική κρίση θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα».

 

Ο πρωθυπουργός βλέπει εφικτή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

«Ναι, πιστεύω ότι είναι εφικτό. Όπως ξέρετε έχουμε μια αυστηρή διαδικασία όσον αφορά στην διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της ΕΕ. Η διαδικασία ορίζεται βάση αξιολόγησης η οποία καθορίζεται ενώ αναμένουμε την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση τον Δεκέμβριο και φυσικά την ώρα που συζητάμε για την διεύρυνση που τώρα γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια ΕΕ έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη που θα εξορθολογίζει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και που θα διασφαλίζει ότι διατηρεί σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίζει όλες τις χώρες μέλη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και στο γεγονός ότι διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Φυσικά έχει να κάνει με την χρηματοδότηση αλλά και την λήψη αποφάσεων αν και θα έλεγα ότι ο εξορθολογισμός του μηχανισμού λήψης αποφάσεων συζητείται ήδη πριν καν ανοίξουμε τις πόρτες μας για να υποδεχθούμε τα νέα μέλη. Ήδη προχωράμε σε περίπλοκες συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουμε ήδη δύσκολες συζητήσεις όσον αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο καθορισμού των προϋπολογισμών μας και τις δημοσιονομικές μας υποθέσεις», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και καταλήγει: «Αυτές είναι οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αλλά όσο προχωράμε στον καθορισμό και την συμφωνία για τη νέα στρατηγική μας ατζέντα για τα επόμενα 5 χρόνια – αυτό θα συμβεί του χρόνου – θα εμπλουτίσουμε και άλλο τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης προς τις ευρωεκλογές γιατί στο τέλος της ημέρας η νομιμότητα και η δημόσια υποστήριξη αυτών των αλλαγών θα είναι πολύ σημαντική αλλά αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στον επόμενο κύκλο αλλά πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τους νέους κανόνες κυβερνησιμότητας. Και αυτά πρέπει να συμφωνηθούν πριν τις ευρωεκλογές».