Μητσοτάκης: Θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων να παχύνει, περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας

3185

Με την παρέλευση του εθνικού πένθους τα μεσάνυχτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην προεκλογική του δραστηριότητα και σήμερα φιλοξενείται μια μεγάλη συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται στις προσδοκίες του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, στις αυξήσεις μισθών, τις μειώσεις φόρων, το στοίχημα του τουρισμού, τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και τη μετανάστευση. Όπως λέει ο ίδιος προσδοκεί μία ασφαλή πλειοψηφία μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου. «Ο,τι περίπου είχαμε. 158, 160 έδρες… Δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε πως και να είχε η ΝΔ 180 βουλευτές, που όπως λέει δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο «μπορώ να δεσμευτώ δημόσια ότι δεν θα έκανα συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος».

Αναφορικά με τα ποσοστά της αντιπολίτευσης στις περασμένες εκλογές σημείωσε πως «φαντάζονταν ότι η οργή, την οποίαν οι ίδιοι διακινούσαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανταπόκριση στην ευρύτερη κοινωνία. Οτι το σύνθημα «Μητσοτάκη γ@@@» ήταν πλειοψηφικό. Βαυκαλίζονταν πως νομοτελειακά θα επανέρχονταν στην εξουσία. Δίχως να έχουν προχωρήσει οι ίδιοι σε καμία εσωτερική ανανέωση. Είχαν μια ολόκληρη τετραετία στη διάθεσή τους για να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και την άφησαν να πάει στράφι. Και τελικά έτρεξαν μια αντικειμενικά πολύ κακή καμπάνια».

Μιλώντας για τις προκλήσεις που έπονται για τη χώρα μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικά πίσω ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Γιατί φάγαμε στο κεφάλι τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Και ακόμα δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρέπει άρα να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον».

Όσον αφορά στη στήριξη των νέων ζευγαριών και στο δημογραφικό, είπε: «Το βέβαιο είναι ότι τα νέα ζευγάρια πιέζονται πάρα πολύ, ιδίως εάν έχουν γίνει γονείς. Αυτό μας απασχολεί πολύ. Επιμένω ότι η λύση είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογίας. Συν η υποστήριξη της εργαζόμενης οικογένειας. Στο ξεχωριστό υπουργείο που θα φτιάξουμε, ισότητας και οικογενειακής πολιτικής, θα εντάξουμε και τις πολιτικές της στέγασης. Για να δώσουμε περισσότερες ανάσες. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητες είναι οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν και στους δύο γονείς να δουλεύουν. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστε να παίρνεις μαζί σου το παιδί στη δουλειά και να ξέρεις ότι θα έχει μια δημιουργική απασχόληση. Διευρυμένο ωράριο για το δημοτικό. Προγράμματα όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς»…