ΝΔ: Κλείνουν τα ψηφοδέλτια – Ξεκινά καθημερινές περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

183

Η προαναγγελία των εκλογών για τις 21 Μαΐου δεν… αποδραματοποιεί μόνο τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και απενοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει μετ’ επιτάσεως πλέον πολιτικά διλήμματα που δεν ετίθεντο για αρκετές μέρες λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτό έκανε με ευκρίνεια τόσο από τη Λαμία, όσο και από την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου επανέφερε το αφήγημα της αυτοδυναμίας, ενώ από τη Γλυφάδα, όπου βρέθηκε χθες, ο πρωθυπουργός «σημάδεψε» την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, αναγορεύοντάς την στον βασικό πολιτικό στόχο του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας μπροστά σε περίπου 2.000 στελέχη και φίλους της ΝΔ που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό καφέ της οδού Ζησιμοπούλου, σε μια περιοχή που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ότι μια είναι η κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου. «Και αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ποια κυβέρνηση και ποιος υποψήφιος πρωθυπουργός».

Τι εννοεί στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης; Ότι η πρώτη κάλπη είναι ο βατήρας για την αυτοδυναμία. Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν από τα στοιχεία των μετρήσεων που περιέρχονται εις γνώσιν τους μια τάση επανασύνδεσης της ΝΔ με ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν προς την περιοχή των αναποφάσιστων μετά τα Τέμπη, μιας και αυτοί οι πολίτες δεν πηγαίνουν ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττουν σχεδόν τίποτα. Το ποσοστό της πρώτης κάλπης, άλλωστε, ήταν και το κυρίαρχο θέμα στα «γαλάζια πηγαδάκια» που στήθηκαν χθες στη Γλυφάδα, με τα στελέχη της ΝΔ να έχουν ανακτήσει τη χαμένη τους επί μέρες αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε και το «φόβητρο» της προοπτικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ 25 μετά τις πρώτες εκλογές, την οποία περιέγραψε ως «τερατογένεση», υποστηρίζοντας ότι, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδει την προοπτική, όμως το βράδυ των πρώτων εκλογών τα νούμερα μπορεί να βγαίνουν για μια τέτοια προοπτική, αν η ΝΔ δεν έχει ένα ισχυρό ποσοστό που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Μπαράζ περιοδειών

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, εξ ου και θα βγαίνει όλο και περισσότερο από το γραφείο του, με συνεργάτες του να λένε ότι μέρα παρά μέρα θα βρίσκεται και σε άλλο σημείο. Η αρχή έγινε χθες από τη Γλυφάδα, ενώ σήμερα το πρωί θα βρεθεί σε καφέ στον Γέρακα, πριν πάει στη Νέα Μάκρη για να εγκαινιάσει το μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στον Έβρο, όπου και θα υπογραφεί η εκκίνηση του έργου επέκτασης του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα, ενώ στη συνέχεια θα πάει στην Ορεστιάδα και σε άλλα χωριά του νομού. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είναι και υποψήφιος στον Έβρο. Το Σάββατο δεν πρέπει να αποκλειστεί και κάποια άλλη σύντομη επίσκεψη του, ενώ στο ίδιο τέμπο θα συνεχίσει και την άλλη εβδομάδα, όπου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του στα Γιάννενα την Τετάρτη. Στο πρόγραμμα, πριν το Πάσχα, φαίνεται πως μπαίνει και η Μυτιλήνη.

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια

Την ίδια ώρα, στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι τα ψηφοδέλτια του κόμματος στο σύνολό τους να οριστικοποιηθούν ως το Σαββατοκύριακο, ώστε και οι υποψήφιοι εκτός Αττικής να ξεκινήσουν να «τρέχουν». Ήδη, χθες ανακοινώθηκε και τυπικά η υποψηφιότητα του πρώην Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν και επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργού της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ηλεία.

Το «πράσινο φως» για το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς φαίνεται πως παίρνει και ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης, ενώ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Κοζάνη θα ενταχθεί ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Μένει να φανεί ποια γυναίκα θα πάρει τη θέση της Σοφίας Νικολάου στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας, ενώ δύσκολη φαντάζει η επιστροφή του παραιτηθέντος βουλευτή Θέμη Χειμάρα στη Φθιώτιδα, αν και ο ίδιος έδωσε το παρών στην πρόσφατη ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Λαμία.