Νέα «αόρατα» ραντάρ ταχύτητας -Πώς θα «πιάνουν» τους παραβάτες;

238

Τα νέα βαν της τροχαίας ορισμένων χωρών δεν έχουν διακριτικά και εντοπίζουν παραβάτες ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχει σήμανση για ύπαρξη κάμερας ελέγχου ταχύτητας.

Τα τμήματα τροχαίας ορισμένων χωρών της Ευρώπης θέλουν να δράσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στον έλεγχο και την τήρηση του ορίου ταχύτητας της κυκλοφορίας, και ήδη έχουν εξοπλίσει ορισμένα «πολιτικά» επαγγελματικά βαν ουδέτερου χρώματος με ραντάρ ταχύτητας. Τα κινητά ραντάρ αυτού του «τύπου» είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά και ήδη δοκιμάζονται στο εθνικό δίκτυο των χωρών.

Σύμφωνα με το τμήμα τροχαίας της Μεγάλης Βρετανίας, δεν αποτελεί νόμιμη απαίτηση για την αστυνομία ή τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν τους οδηγούς για τυχόν κάμερες ελέγχου ταχύτητας.

Η αστυνομία αναφέρει ότι τα συμβατικά βαν με το ραντάρ ταχύτητας ενθαρρύνουν τους οδηγούς να κινούνται πιο ήπια και με ασφάλεια, σε αντίθεση με τα σταθερά που παρατηρείται το φαινόμενο της επιβράδυνσης των οδηγών λίγο πριν την κάμερα.

Με αυτό τον τρόπο, η τροχαία αναμένει μεγάλη μείωση του αριθμού των οδηγών που υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, ειδικά στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα. Επιπλέον, από την στιγμή που είναι κινητό το ραντάρ, θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιονδήποτε δρόμο με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να προσέχουν την ταχύτητά τους όπου κι αν ταξιδεύουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, ο ασφαλέστερος τρόπος οδήγησης είναι να υποθέσει ο οδηγός ότι κάθε βαν που βλέπει στο δρόμο μπορεί να φέρει κάμερα ταχύτητας. Έτσι δεν θα ξεπεράσει ποτέ το όριο, θα αποφύγει το πρόστιμο και θα είναι ασφαλείς.

Αναγνωρίζουν όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να σταματήσουν οι οδηγοί να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας και να προκαλούνται ατυχήματα. Ελπίζουν όμως με την χρήση αυτών των πολιτικών βαν να βάλουν σε σκέψεις τους οδηγούς πριν πατήσουν βαθύτερα το πεντάλ του γκαζιού.