Νέα δημοσκόπηση: Τι δείχνει το βαρόμετρο της GPO για τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

451

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της GPO για το powergame.gr, σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας τόσο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και στις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 9,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εμφανίζει μια οριακή τάση ανάκαμψης, την ώρα που οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό δεν εμφανίζουν σοβαρές διακυμάνσεις, παρά την «κινούμενη άμμο» που προκαλούν οι εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 31,8% των προτιμήσεων  (έναντι 31,2% τον περασμένο Ιανουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με  22,2% (22% τον Ιανουάριο). Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια οριακή κάμψη με 13,8% (14,4%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (6,2%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (3,9%) το ΜΕΡΑ 25 με 2,3% (3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,7% (1,7%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,1% των ερωτηθέντων (3,9%), λευκό ή άκυρο  το 1,7% (1,2%), ενώ επιθυμία να μην ψηφίσει εκφράζει το 2,4% (2,1%). Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων με 11,4% (10,4% τον περασμένο Ιανουάριο).

Οι συσχετισμοί αυτοί καταγράφονται όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών τριγμών (όπως καταγράφονται στο πρώτο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου) αλλά και στη σκιά μιας φιλολογίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- ή της άμεσης διεξαγωγής τους, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή, έχει ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί ότι η καταγραφή των ποσοστών των κομμάτων στη δημοσκόπηση γίνεται με τη διευκρίνιση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια είχε ψηφίσει στην αρχή της θητείας της, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.

Εδώ, η επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου ( ένα όχι ευκαταφρόνητο 15% δεν παίρνει θέση στο ερώτημα).

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών (74,5%). Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι στη δεύτερη θέση με το 59% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με 48,2%, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας με 42,8%, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με 39,5%. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης με 39,3%.

*Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2022., σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και άνω. Στρωματοποιημένη μέθοδος, το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες.  Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνενετύξεις, με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα της μέτρησης είναι το 2.9% . Tα αποτελέσματα της έρευνας  έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία  και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία της μέτρησης αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Πηγή: powergame.gr