Νέα Γουινέα: Τη βοήθεια του ΠΟΥ ζήτησε η χώρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία

294

Η Παπούα Νέα Γουινέα ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρείας επιδημίας στη χώρα αυτή η οποία διαθέτει περιορισμένους πόρους.

Αν και μέχρι πρότινος η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αποφύγει μια έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19, εδώ και μερικές ημέρες παρατηρεί αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, τρία νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας σε 30 το σύνολο των μολύνσεων, την ώρα που την Κυριακή ήταν 11.

Με περιορισμένες δυνατότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας φοβούνται ότι η covid-19 έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο στην κοινότητα.

Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ, αξιωματούχος αρμόδιος για τις πανδημίες, εξέφρασε «τη βαθιά μου ανησυχία για τον ανησυχητικό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 στο Πορτ Μόρεσμπι και το ενδεχόμενο εξάπλωσής της σε άλλες επαρχίες», ενώ έκανε λόγο «για μεγάλη πιθανότητα εκτεταμένων μολύνσεων στον πληθυσμό».

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του Ειρηνικού και το σύστημα υγείας της είναι ήδη υπό πίεση εξαιτίας της ελονοσίας, της φυματίωσης και του AIDS, ενώ το αρχιπέλαγος είναι αντιμέτωπο και με την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας.

Ο Μάνινγκ διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ έχε ξεκινήσει να οργανώνει μια έκτακτη, διεθνή ομάδα η οποία θα αναπτυχθεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει «άμεση ανάγκη» για υγειονομικό προσωπικό στη χώρα προκειμένου να διαχειριστεί τα νέα κρούσματα και να οργανώσει ειδικές εγκαταστάσεις για τους ασθενείς.